Tím Sky zverejní všetkých 13 terapeutických výnimiek na antidopingové testy

NETKY.SK • 27 September 2016, 16:48 • 2 min
Tím Sky zverejní všetkých 13 terapeutických výnimiek na antidopingové testy

MANCHESTER - Britský cyklistický tím Sky nemá problém so zverejnením všetkých terapeutických výnimiek, ktoré boli príslušnými antidopingovými autoritami udelené jeho jazdcom v ostatných sezónach.

slovakia

left justify in out

Podľa šéfa tímu Davea Brailsforda počas siedmich rokov súťažného pretekania v seriáli WorldTour jazdci Sky požiadali o 13 výnimiek na aplikovanie zakázaných látok v súvislosti s ich zdravotným stavom. Rozruch vo verejnosti vyvolali najmä tri takéto prípady v súvislosti s Bradleym Wigginsom a dve výnimky Christophera Frooma, teda cyklistov, ktorí od roku 2012 dovedna štyrikrát triumfovali na slávnej Tour de France a pozbierali aj kopu iných prvenstiev. Terapeutické výnimky najznámejších členov "čiernej armády" sa dostali na svetlo vďaka kyberútoku hekerov zo skupiny Fancy Bears, ktorí sa nabúrali do datábaz Svetovej antidopingovej agentúry.


"Transparentnosť je, samozrejme, namieste a do budúcnosti budeme stáť na čele týchto snáh. Na druhej strane je tu isté lekárske tajomstvo a tiež právo cyklistu súhlasiť, resp. nesúhlasiť so zverejnením jeho zdravotných záznamov. V súvislosti s terapeutickými výnimkami nás teda čaká ešte diskusia o tom, či zverejňovať ich aplikovanie alebo nie," vyhlásil Dave Brailsford z tímu Sky pre BBC. Podľa jeho slov ostro kritizované výnimky u Bradleyho Wigginsa boli schválené v duchu predpisov príslušnými antidopingovými orgánmi a o nejakom porušení pravidiel nemôže byť v súvislosti s 5-násobným olympijským víťazom ani reči.


"Bavíme sa tu v prípade Bradleyho o tom, že nezávislý expert schválil požiadavku nášho tímového lekára na potrebný liek a príslušné orgány to odsúhlasili. Pretekár potom dostal certifikát, ktorý je vlastne oprávnením na užívanie tohto lieku. Nemám dôvod, aby som neveril integrite procesu udeľovania takýchto výnimiek," vysvetlil Brailsford.


Víťaz Tour de France z roku 2012 v rozhovore pre BBC uviedol, že dostal terapeutickú výnimku na liečbu astmy. "Malo to čisto lekárske opodstatnenie, nesnažil som sa získať neférovú výnimku. Žiaľ, keď patríte k najlepším, často sa dostanete do tieňa podozrenia. Zvlášť, keď súťažíte v tak zdiskreditovanom odvetví," povedal Wiggins. Priznal, že v rokoch 2011 až 2013 dostal tri injekcie protizápalových liekov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona