Tím pre chemické odzbrojenie začína svoju misiu v Sýrii

NETKY.SK • 2 Október 2013, 10:20 • 2 min
Tím pre chemické odzbrojenie začína svoju misiu v Sýrii

DAMASK - Zbrojní experti z Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) začnú v stredu preverovať sýrsky chemický arzenál, ktorý bude so súhlasom Damasku a na základe americko-ruskej dohody, teraz už zakomponovanej v rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN, zničený.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Devätnásťčlenný tím pricestoval v utorok do Damasku, kde sa jeho asi týždenná misia začína. OPCW so sídlom Haagu dozerá na implementáciu rezolúcie OSN. Organizácia už dostala od režimu prezidenta Baššára al-Asada dokumentáciu o jeho chemickom arzenáli. Ten pozostáva z asi 1 000 ton sarínu, horčičného plynu a nervového plynu VX. Zásoby si krajina vytvorila v priebehu desaťročí a rozmiestnila ich na asi 45 miest. Tím bude teraz arzenál katalogizovať a kontrolovať zoznam poskytnutý Damaskom. Uskutoční tiež testy pred jeho zničením.

Dohoda o likvidácii sýrskych chemických zbraní do polovice roka 2014 odvrátila prípadný vojenský zásah zo strany Spojených štátov voči sýrskemu režimu. Ten mal byť reakciou na použitie týchto zbraní proti civilistom vrátane chemického útoku pri Damasku z 21. augusta, pri ktorom zahynuli stovky ľudí. Z použitia chemických zbraní sa navzájom obviňujú vládne aj povstalecké jednotky, ktoré spolu bojujú už dva a pol roka. 

Svoju misiu v pondelok ukončila ďalšia zbrojná misia OSN, ktorej experti vyšetrovali chemické útoky v krajine. Tím by mal správu o siedmich údajných chemických útokoch predložiť v októbri.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona