Tím FBI bude vyšetrovať masívny kybernetický útok voči Čiernej Hore

NETKY.SK • 31 August 2022, 16:03 • 2 min
Tím FBI bude vyšetrovať masívny kybernetický útok voči Čiernej Hore

PODGORICA – Tím kybernetických expertov Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) bude v Čiernej Hore vyšetrovať masívny a koordinovaný útok na tamojšiu infraštruktúru.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom v stredu agentúra AP s odvolaním sa na čiernohorské ministerstvo vnútra. „Ide o ďalšie potvrdenie vynikajúcej spolupráce medzi Spojenými štátmi americkými a Čiernou Horou a dôkaz, že sa môžeme spoľahnúť na ich podporu v každej situácii,“ uviedlo ministerstvo o nasadení kybernetického tímu rýchleho nasadenia.

 

 

Čiernohorská Agentúra pre národnú bezpečnosť (ANB) v piatok oznámila, že kritická infraštruktúra sa stala terčom masívneho kybernetického útoku koordinovaného ruskými tajnými službami. Podľa ANB ide o súčasť hybridnej vojny. Medzitým sa k zodpovednosti za útok prihlásila kubánska hackerská skupina. Podľa expertov môže ísť o prácu jednotlivcov aj organizovaných zločineckých skupín.

 

img

 

Čierna Hora bola kedysi verný spojenec Moskvy, od roku 2017 je členskou krajinou NATO, kam vstúpila napriek silnému odporu Kremľa. V súčasnosti figuruje na ruskom zozname „nepriateľských štátov“. Kybernetické útoky v posledných týždňoch hlásili aj Moldavsko, Slovinsko, Bulharsko či Albánsko. Útok na infraštruktúru v Čiernej Hore sa však podľa AP zdá byť omnoho rozsiahlejší, pričom postihol dodávky vody, dopravné služby aj weby vládnych služieb.

 

V pondelok vládni predstavitelia uviedli, že kybernetický útok stále pokračuje, avšak uviedli, že sa podarilo zamedziť akýmkoľvek trvalým škodám. „Do útoku na náš systém sa investovalo obrovské množstvo peňazí,“ povedal minister verejnej správy Maras Dukaj. Dodal, že jeho rezort nevie určiť zdroj útoku, ale podľa neho „existujú silné náznaky, že prichádza z Ruska.“ 

 

Možno vás zaujme: Budaj bude presadzovať úspory plynu a elektriny v štátnej správe



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies