Tím expertov z OPCW potvrdil, že Navaľnyj bol otrávený novičkom

NETKY.SK • 6 Október 2020, 17:40 • 2 min
Tím expertov z OPCW potvrdil, že Navaľnyj bol otrávený novičkom

HAAG - Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) v dnešných hodinách potvrdila, že v skúmaných vzorkách odobratých ruskému opozičnému politikovi Alexejovi Navaľnému boli nájdené stopy nervovoparalytickej látky zo skupiny novičok.

slovakia

left justify in out

Zakázaná látka 

OPCW so sídlom v Haagu uviedla, že vzorky krvi a moču Navaľného obsahovali "inhibítor cholinesterázy" podobný dvom chemickým látkam zo skupiny novičok, ktoré OPCW v roku 2019 zakázala. Tento zákaz nadobudol účinnosť pred štyrmi mesiacmi.

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: Otrávenie Navaľného budú v Rusku skúmať experti na chemické zbrane

 

"Niet pochýb, že na otravu Alexeja Navaľného bola použitá nervovoparalytická látka," napísala na Twitteri britská delegácia OPCW. "Akékoľvek použitie zakázanej chemickej zbrane je predmetom važného znepokojenia," uvádza sa na sociálnej sieti.

 

 

Len sa to potvrdilo 

To, že dlhoročný kritik Kremľa Navaľnyj bol otrávený látkou zo skupiny novičok už predtým na základe laboratórnych testov potvrdila nemecká vláda a k rovnakým výsledkom dospeli aj laboratóriá vo Francúzsku a vo Švédsku.

 

Súvisiaci článok: Testy preukázali, že Navaľnyj bol otrávený novičokom

 

Navaľnyj obviňuje Rusko

Podľa slov Navaľného je za jeho otravou ruský prezident Vladimir Putin. Rusko svoju účasť na pokuse o otravu Navaľného naďalej popiera.

 

Rusi o otrave Navaľného nechcú ani počuť, jeho zlý zdravotný stav pripísali nesprávnej diéte a stresu

 

Z Ruska do Nemecka

Opozičnému ruskému politikovi prišlo nevoľno a upadol do kómy, keď 20. augusta lietadlom cestoval z Tomska do Moskvy. Piloti lietadla urgentne pristáli v sibírskom meste Omsk, kde ho hospitalizovali na jednotke intenzívnej starostlivosti toxikologického oddelenia.

 

img

 

Navaľnyj je v kritickom stave, chystá sa jeho prevoz do Nemecka

 

O dva dni - 22. augusta - povolili lekári z Omska Navaľného prevoz špeciálnym lietadlom do Nemecka, kde sa liečil v berlínskej klinike Charité. Z nemocnice ho prepustili 23. septembra.

 

Ruský opozičný politik Navaľnyj bol prepustený z belinskej nemocnice

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona