Tím expertov navrhuje prísnejšie kritéria pre sledovacie akcie NSA

NETKY.SK • 19 December 2013, 07:13 • 2 min
Tím expertov navrhuje prísnejšie kritéria pre sledovacie akcie NSA

Washington - Externý tím špecialistov poverený Bielym domom, aby preskúmal kontroverzné sledovacie operácie americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), prezidentovi Barackovi Obamovi v stredu v rozsiahlej správe odporučil implementovať nové kritériá ohľadom ďalších aktivít agentúry spojených so získavaním informácií o vlastných aj cudzích štátnych príslušníkoch.

slovakia

left justify in out

Ako uviedla agentúra DPA, experti, ktorí o obsahu správy v stredu v Bielom dome osobne informovali prezidenta Obamu, vo svojich 46 odporúčaniach navrhujú prijať mnohé "dôležité reformy" nasmerované na ochranu súkromia vlastných občanov, ako aj občanov cudzích štátov a prehodnotiť praktiky spojené so sledovaním zahraničných politických lídrov.

Odporúčania expertnej skupiny majú pripraviť základný rámec, o ktorý by sa mohol americký prezident opierať pri rozhodovaní, ako naložiť s Národnou bezpečnostnou agentúrou po tom, čo unikli informácie o masívnom získavaní záznamov o civilistoch a verejných činiteľoch v jej réžii. Séria odporúčaní zahrnuje aj návrh, aby akýmkoľvek sledovacím aktivitám upriameným na zahraničných politikov predchádzalo starostlivé zváženie zo strany amerických úradov, či nejestvuje iný spôsob, ako želané údaje o týchto osobách získať.

Sledovanie cudzích štátnych príslušníkov musí mať v prvom rade oporu v právnom systéme, musí byť vykonávané v záujme národnej bezpečnosti a musí podliehať vyššej kontrole. Skupina v tejto súvislosti navrhuje, aby sa zaviedol inštitút tzv. najvyššieho schválenia pri sledovaní zahraničných politických špičiek, ktorý by mal zahrnovať aj starostlivé vyhodnotenie motívov na začatie zhromažďovania takýchto citlivých údajov. Špecialisti na národnú bezpečnosť a s ňou spojené telekomunikačné technológie ďalej odporúčajú, aby Spojené štáty zvážili podpísanie dohôd s menším okruhom spriatelených krajín s cieľom stanoviť si spoločné smernice vzťahujúce sa na zhromažďovanie tajných informácií o občanoch druhej krajiny.

Členovia expertnej skupiny tiež volajú po zavedení obmedzení ohľadom amerického vládneho programu na zhromažďovanie tzv. metaúdajov o miliardách telefonických hovorov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona