Tím chirurgov oddelil siamské dvojčatá zrastené hlavami

NETKY.SK • 27 Október 2017, 14:08 • 2 min
Tím chirurgov oddelil siamské dvojčatá zrastené hlavami

NAÍ DILLÍ - V hlavnom meste Indie oddelil tím chirurgov siamské dvojčatá zrastené vrcholmi hláv. Dvojroční chlapci Jaga a Kalia podstúpili 16-hodinovú operáciu a momentálne sa nachádzajú na oddelení intenzívnej starostlivosti. Operácia bola prvým podobným zákrokom v Indii, uskutočnila sa v štátnej nemocnici a spolupracoval na nej tím 30 chirurgov.

slovakia

left justify in out

Dvojčatá sa narodili so spoločnými cievami a tkanivom mozgu. Obaja chlapci okrem toho trpia ešte ďalšími zdravotnými problémami, zatiaľ čo Jaga má problémy so srdcom, jeho brat Kalia trpí ochorením obličiek, informoval neurochirurg A K Mahapatra. Najbližších 18 dní bude pre deti extrémne kritických a rozhodne, či bola operácia úspešná alebo nie, uviedol riaditeľ Celoindického inštitútu lekárskych vied Randeep Guleria pre agentúru Press Trust of India.

Podľa lekárov bolo po zákroku najnáročnejšie zabezpečiť deťom pokožku na pokrytie oddelených častí hláv. Ak sa im podarí najbližšie kritické obdobie prežiť, budú musieť ešte podstúpiť rekonštrukciu lebečných kostí.

Dvojčatá pochádzajú z dediny v štáte Urísa na východe Indie. Deti zrastené hlavami sú podľa odborníkov veľmi zriedkavé a vyskytujú sa priemerne v jednom prípade z troch miliónov pôrodov. Až 50 percent takýchto detí zomrie v priebehu 24 hodín po narodení.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies