Tím Caterham by mohol byť vyhodený z F1 po prevalení ďalšieho špionážneho škandálu

NETKY.SK • 27 Marec 2012, 22:20 • 2 min
Tím Caterham by mohol byť vyhodený z F1 po prevalení ďalšieho špionážneho škandálu

Tím Caterham by mohol byť vyhodený z F1 po prevalení ďalšieho špionážneho škandálu - Formula 1 HINGHAM - Formula 1 smeruje do ďalšieho „Spygate škandálu, ktorý by mohol stáť stajňu Caterham obrovskú pokutu, alebo dokonca vylúčenie tímu zo seriálu F1. Maji

slovakia

left justify in out

imgHINGHAM - Formula 1 smeruje do ďalšieho „Spygate“ škandálu, ktorý by mohol stáť stajňu Caterham obrovskú pokutu, alebo dokonca vylúčenie tímu zo seriálu F1. Majiteľ, Tony Fernandes, vlastní aj klub QPR, ktorý hrá v aktuálnej sezóne najvyššiu anglickú ligu, Premier League.

V tíme Force India zúria, keďže podľa ich názoru, Caterham kopíroval duševné vlastníctvo súvisiace s aerodynamickým dizajnom ich monopostu z roku 2010. Konkurenčný tím Marussia sa obáva, že Caterham tým získal nespravodlivú výhodu, keďže oba tímy vstúpili do seriálu F1 v rovnakom roku.

Najvyšší súd minulý týždeň rozhodol, že Aerolab (projektová spoločnosť využívaná najprv stajňou Force India a následne Caterham – pozn.autora) musí zaplatiť stajni Force India 21.000 libier za zneužitie dôverných informácií, keďže ich zamestnanci odovzdali niektoré zo svojich aerodynamických návrhov stajni Caterham.

Force India a Marussia veria, že rozhodnutie súdu naznačuje základné porušenie Medzinárodného športového kódexu FIA, teda rovnaký článok, pod ktorým boli McLaren obvinený a uznaný vinným v škandále Spygate v roku 2007.

Zástupca šéfa tímu Force India, Bob Fernley, povedal: "Ak sa teraz s tým nič neurobí, to znamená, že v boxoch je všetko zadarmo pre každého. Ak sa nič neurobí, znamená to, že McLaren môže žiadať naspäť svojich $100 miliónov, ktoré vtedy zaplatili ako pokutu? Ak FIA podnikne sankcie proti Caterhamu, mohlo by ich to stáť desiatky miliónov."

V úvode článku sme spomenuli futbalový tím QPR, a nie náhodou. V auguste roku 2007 tento tím kúpili dvaja zaujímaví ľudia, Bernie Ecclestone a Flavio Briatore. Zaujímaví preto, lebo Ecclestone je prezident a spolumajiteľ seriálu F1 a teda aj jeho najvyššia autorita. V novembri toho istého roku, sa Renault zaplietol do toho istého škandálu ako McLaren, keď sa objavili informácie, že tím Renault mal k dispozícii údaje o monopostoch McLaren z rokov 2006 a 2007. Tím Renault bol usvedčený z toho istého porušenia pravidiel ako tím McLaren, ale nebol potrestaný. Zaujímavý fakt, keď zoberieme do úvahy, kto bol vtedy majiteľom stajne... Flavio Briatore je bývalý majiteľ tímu Renault, v ktorom svojho času jazdil aj Fernando Alonso a stal sa dvojnásobným majstrom sveta. A práve v tej dobe bol tím Renault usvedčený z manipulovania výsledkov pretekov na Veľkej cene Singapuru v roku 2008, keď nariadil svojmu druhému pilotovi, Nelsonovi Piquetovi Jr., aby havaroval so svojim monopostom. Po tomto incidente vyšiel na trať safety car a z toho ťažil neskorší víťaz tejto Veľkej ceny, Fernando Alonso, čiže jeho tímový kolega. Po tomto škandále už FIA nemala na výber a potrestala Briatoreho exemplárne. Samozrejme,  Briatore spolu so šéf-vývojárom, Patom Symondsom, opustili tím Reanult, ale v tom istom procese FIA vydala pre Briatoreho aj ďalší zákaz, a to zákaz navštevovať akékoľvek podujatia pod záštitou FIA, ani ako divák. FIA taktiež vyhlásila, že neobnoví superlicenciu žiadnemu pilotovi F1, ktorý by patril pod Briatoreho. Tým mu de facto zabránili v zastupovaní pilotov ako agent. FIA takto tvrdo potrestala Briatoreho z toho dôvodu, že sa nepriznal ani pod váhou priamych dôkazov a popieral akúkoľvek vinu. Len pre úplnosť dodáme, že Briatore bol v 80.rokoch v Taliansku usvedčený z niekoľkých podvodov a po úteku na Panenské ostrovy založil úspešnú franchise značku Benetton.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona