Tillerson: Trvalú porážku Islamského štátu sme zatiaľ nedosiahli

NETKY.SK • 13 Február 2018, 10:49 • 2 min
Tillerson: Trvalú porážku Islamského štátu sme zatiaľ nedosiahli

KUVAJT - Ukončenie veľkých bojových operácií proti skupine Islamský štát (IS) neznamená, že Spojené štáty a ich spojenci dosiahli trvalú porážku tejto militantnej organizácie.

slovakia

left justify in out

Uviedol to v utorok americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson. Tillerson na stretnutí predstaviteľov Spojenými štátmi vedenej globálnej koalície proti IS v Kuvajte tiež oznámil, že Washington poskytne ďalších 200 miliónov dolárov na pomoc pri stabilizácii oslobodených oblastí Sýrie.

 

"Ukončenie hlavných bojových operácií neznamená, že sme dosiahli trvalú porážku ISIS," zdôraznil minister, ktorý použil jednu zo skratiek používanú pre Islamský štát. "ISIS zostáva vážnou hrozbou pre stabilitu regiónu, naše krajiny i ďalšie časti sveta," citovala ho agentúra Reuters.

 

Džihádisti z IS prišli o všetko územie, ktoré ovládali v Iraku, a sú na pokraji porážky v Sýrii. Snažia sa však získať územia v iných krajinách, kde sú aktívni, varoval Tillerson, ktorý v tejto súvislosti spomenul Afganistan, Filipíny, Líbyu či západnú Afriku. Šéf diplomacie USA preto apeloval na pokračovanie boja proti IS, ako aj obnovu zničených oblastí v Sýrii a Iraku. V opačnom prípade tam podľa neho medzinárodná koalícia riskuje návrat IS, píše agentúra DPA.

 

Tillerson okrem toho uviedol, že je znepokojený nedávnymi udalosťami na severozápade Sýrie, kde Turecko v januári spustilo ofenzívu proti milíciám sýrskych Kurdov, ktorých USA podporujú v bojoch proti IS. Minister však dodal, že si je jasne vedomý "legitímnych bezpečnostných obáv" Turecka. Na jednodňovom stretnutí v Kuvajte sa zúčastňujú zástupcovia zmienenej koalície zloženej zo 74 krajín. Súbežne v Kuvajte pokračuje trojdňová medzinárodná konferencia o obnove Iraku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies