Tillerson: Taliansko je kľúčovým partnerom USA v otázke Líbye, Ruska a Ukrajiny

NETKY.SK • 30 Január 2017, 14:21 • 2 min
Tillerson: Taliansko je kľúčovým partnerom USA v otázke Líbye, Ruska a Ukrajiny

RÍM - Spojené štáty vnímajú Taliansko ako svojho kľúčového partnera pri riešení geopolitických otázok v Líbyi, Rusku a na Ukrajine. V rozhovore pre dnešné vydanie tamojšieho denníka La Stampa to uviedol nominant na post amerického ministra zahraničných vecí Rex Tillerson, bývalý šéf koncernu ExxonMobil.

slovakia

left justify in out

Noviny publikovali interview s Tillersonom iba niekoľko hodín pred očakávaným hlasovaním Senátu, ktorý by ho mal potvrdiť za šéfa diplomacie USA. "Potrebujeme skúsenosti Talianska v Líbyi. Ako zodpovedného člena EÚ ho taktiež potrebujeme, aby Úniu udržalo ohľadom ukrajinskej otázky jednotnú," uviedol Tillerson.

 

La Stampa píše, že nominantove poznámky sú "zaujímavé", vzhľadom na nedávnu kritiku imigračnej politiky EÚ z úst prezidenta USA Donalda Trumpa a jeho neskrývanú podporu odchodu Británie z eurobloku. Predchádzajúca washingtonská garnitúra, ako aj Brusel uvalili na Rusko v roku 2014 sankcie pre anexiu ukrajinského polostrova Krym.

 

"Taliansko bude (naším) kľúčovým partnerom vo vedení dialógu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom" pred summitom krajín G7, ktorý sa bude konať v máji v talianskom meste Taormina, dodal Tillerson.

 

"Hovorca Bieleho domu Sean Spicer nám povedal, že je len na Taliansku, či pozve na summit G7 aj Putina. S Talianskom nás čakajú skvelé veci," dodal na záver americký ministerský nominant.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies