Tillerson: Rusko má povinnosť spolu s USA podieľať sa na snahách o vytvorenie stability v Sýrii

NETKY.SK • 6 Júl 2017, 13:26 • 2 min
Tillerson: Rusko má povinnosť spolu s USA podieľať sa na snahách o vytvorenie stability v Sýrii

WASHINGTON/MOSKVA - Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson je presvedčený, že Rusko nesie "osobitnú zodpovednosť" za urovnanie krízy a obnovenie stability v Sýrii.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vo svojom vyhlásení, zverejnenom pred summitom G20 v Nemecku, Tillerson uviedol, že Rusko má povinnosť podieľať sa, spolu s USA, na snahách vedúcich k porážke teroristickej skupiny Islamský štát (IS) a na vytvorení stability v Sýrii. 

 

Tillerson poukázal na to, že Rusko je garantom režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, i na to, že vstúpilo do konfliktu v Sýrii - preto má povinnosť zabezpečiť, aby bolo učinené zadosť všetkým potrebám sýrskeho ľudu a aby sa ani jedna ozbrojená frakcia v Sýrii nemohla zmocniť alebo okupovať zóny už oslobodené od IS alebo iných teroristických skupín.

 

Šéf americkej diplomacie tiež upozornil, že Rusko má povinnosť zabrániť Asadovmu režimu v každom ďalšom použití chemických zbraní akéhokoľvek druhu.

 

Tillerson pripomenul, že Rusko a USA už spolupracovali, keď nad Sýriou vytvorili bezletové zóny, aby takto zabránili nehodám počas preletov svojich lietadiel. Táto spolupráca podľa ministra svedčí o tom, že USA a Rusko sú schopné napredovať v spolupráci aj ďalej.

 

Minister súčasne priznal, že USA a Rusko majú medzi sebou nevyriešené spory v mnohých oblastiach, ale "máme potenciál primerane koordinovať (svoje úsilia) v Sýrii v snahe vytvoriť stabilitu a poslúžiť našim vzájomným bezpečnostným záujmom."

 

Dodal, že "neexistujú ideálne varianty" na zabezpečenie stability v Sýrii. Podľa jeho názoru je však nutné posúdiť všetky možnosti v snahe nedopustiť znovuzrodenie IS alebo iných extrémistických organizácií. Spresnil, že USA sú pripravené posúdiť s Ruskom spoločné opatrenia vedúce k nastoleniu stability, ktoré by mohli zahŕňať vytvorenie bezletových zón a na zemi vyslanie pozorovateľov, ktorí by monitorovali dodržiavanie prímerie, prípadne aj koordináciu pri dodávkach humanitárnej pomoci.

 

Tillerson zdôraznil, že ak USA a Rusko dokážu spolupracovať na vytváraní stability v Sýrii, poslúži to ako základ pre pokrok pri riešení politickej budúcnosti v tejto krajine.

 

Spojené štáty podľa Tillersona vyzývajú všetky strany -- vrátane sýrskej vlády a jej spojencov, sýrskych opozičných síl a koalície --, aby sa vyvarovali vzájomného konfliktu a rešpektovali už dosiahnuté dohody.

 

Práve Sýria má byť jednou z hlavných tém prvého spoločného stretnutia prezidentov USA a Ruska Donalda Trumpa a Vladimira Putina, ktoré sa uskutoční v piatok v rámci summitu G20 v nemeckom Hamburgu.

 

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vyhlásil, že schôdzka prezidentov bude "plnohodnotným pracovným rokovaním, nie stretnutím v kuloároch." Kremeľ verí, že sa ne nej podarí nastoliť dialóg v pracovnej atmosfére," čo považuje za hlavný cieľ schôdzky.

 

Peskov dodal, že okrem Sýrie má byť témou rokovania aj Ukrajina.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies