Tillerson: Oslobodenie sýrskej Rakky je "míľnikom"

NETKY.SK • 20 Október 2017, 20:08 • 2 min
Tillerson: Oslobodenie sýrskej Rakky je "míľnikom"

WASHIGTON - Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson v piatok zablahoželal sýrskemu ľudu a Sýrskym demokratickým silám (SDF), podporovaným Spojenými štátmi, k oslobodeniu mesta Rakka od extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Tillerson vo vyhlásení uviedol, že Spojené štáty sú hrdé na to, že stoja na čele 73-člennej celosvetovej koalície v boji proti IS.

Minister dodal, že táto koalícia je svedkom toho, ako "sa takzvaný kalifát rozpadá v celom Iraku a Sýrii". Avšak varoval: "Naša práca sa ešte ani zďaleka nekončí."

 

Šéf americkej diplomacie vyhlásil, že "oslobodenie Rakky je "zásadným míľnikom v celosvetovom boji... zameranom na porážku týchto teroristov". Pád Rakky, ktorá bola faktickým hlavným mestom samozvaného kalifátu IS, "znamená aj začiatok novej fázy v sýrskom konflikte" - v ňom sa budú Spojené štáty a ich partneri snažiť odstrániť násilie v celej Sýrii". "Som si istý, že zvíťazíme a porazíme túto brutálnu teroristickú organizáciu," povedal Tillerson.

 

SDF v piatok oficiálne oznámili víťazstvo nad džihádistickou organizáciou Islamský štát (IS) v Rakke. V Rakke sa už nenachádzajú nijakí islamistickí extrémisti, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľov Kurdmi vedených síl. Tí súčasne oficiálne odovzdali správu nad mestom do rúk rady zloženej z miestnych úradníkov a kmeňových vodcov. Tlačová konferencia, na ktorej v piatok oznámili oslobodenie mesta od IS, sa konala na mestskom štadióne. Ten donedávna slúžil islamistom ako sklad zbraní a väzenie, kde zadržiavali a mučili svojich odporcov.

 

Veliteľ SDF Talál Silú, stojaci v pozadí zničených budov, vyzval všetky štáty sveta, humanitárne organizácie a všetky sily presadzujúce mier, aby pomáhali pri rekonštrukcii Rakky i dedín v jej okolí a prispeli tak k "odstráneniu jaziev, ktoré tam zanechal Islamský štát".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies