Tillerson: Musíme pritvrdiť v boji proti Islamskému štátu

NETKY.SK • 23 Marec 2017, 07:01 • 2 min
Tillerson: Musíme pritvrdiť v boji proti Islamskému štátu

WASHINGTON - Minister zahraničných vecí USA Rex Tillerson vyzval dnes členov medzinárodnej vojenskej koalície, ktorá bojuje proti Islamskému štátu (IS) na území Iraku a Sýrie, aby vo vyššej miere prispeli k úsiliu o porazenie tejto extrémistickej skupiny.

slovakia

left justify in out

Urobil tak na stretnutí zástupcov 68 krajín tejto koalície vo Washingtone, zameranom na zhodnotenie postupu v bojoch o iracký Mósul, ako aj príprav na dobytie sýrskej Rakky ako hlavného centra týchto džihádistov. "Spojené štáty si splnia svoju úlohu, ale okolnosti na bojisku si vyžadujú viac od všetkých z vás," povedal Tillerson na úvod stretnutia, ktoré je prvým svojho druhu od nástupu nového prezidenta USA Donalda Trumpa.

 

"Uznávam, že na Blízkom východe je mnoho naliehavých výziev, ale porážka IS je pre USA cieľom číslo jeden v tomto regióne."

Tillerson je spoločne s ministrom obrany USA Jimom Mattisom hostiteľom schôdzky v priestoroch ministerstva zahraničných vecí vo Washingtone, na ktorej sa zúčastňuje aj iracký premiér Hajdar Abádí. Podľa jeho slov boje proti IS dospeli do štádia "úplného zničenia" tejto extrémistickej organizácie.

 

Členovia koalície predpokladajú, že v dôsledku obkľučovania zvyšných území pod kontrolou IS bude v najbližších mesiacoch dochádzať k rozptýleniu bojovníkov, ktorí prežijú, do tzv. podzemných buniek. Tie by mohli plánovať a páchať útoky na celom Blízkom východe, ale aj v južnej a strednej Ázii, Európe, Južnej Amerike či Spojených štátoch.

 

"Zatiaľ čo budeme stabilizovať oblasti tvoriace fyzicky predstieraný kalifát IS v Iraku a Sýrii, musíme tiež zabrániť tomu, aby sa ich semeno nenávisti zakorenilo inde. Musíme zaistiť, že IS nebude môcť získať alebo udržať si oporu v iných regiónoch sveta," upozornil Tillerson s tým, že proti IS je potrebné bojovať na internete "rovnako agresívne" ako na iných bojiskách, aby "digitálny kalifát" nemohol nahrádzať ten fyzický.

 

Podľa údajov ministerstva zahraničných vecí USA pôsobí v súčasnosti v Iraku a Sýrii viac ako 9000 vojakov z 23 krajín koalície proti IS. Členovia koalície tiež poskytli od jej vytvorenia v roku 2014 už 22,2 miliardy amerických dolárov na stabilizáciu, odmínovanie a ekonomickú i humanitárnu pomoc. Pri koaličných operáciách sa podarilo doteraz prevziať kontrolu nad 62 percentami územia obsadeného IS v Iraku a 30 percentami v Sýrii.

 

Účastníci dnešného stretnutia majú "zhodnotiť doterajšiu kampaň a určiť stratégiu, ako ďalej urýchliť porážku IS". Podľa vyjadrenia Tillersona je pritom už len otázkou času, kedy bude usmrtený alebo zadržaný aj samotný vodca IS abú Bakr Baghdádí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies