Tieto zmeny v cestnej premávke začnú platiť od nového roka

NETKY.SK • 14 August 2015, 18:05 • 2 min
Tieto zmeny v cestnej premávke začnú platiť od nového roka

BRATISLAVA – Nová novela cestného zákona z dielne ministerstva vnútra by mala platiť od nového roka. Napriek tomu, že mala viac ako 100 pripomienok, väčšina z nich sa v novele neuplatnila. Vyoké pokuty ostanú a rovnako sa bude môcť parkovať aj na chodníkoch.

slovakia

left justify in out

O zmenách informoval ako prvý portál aktuality.sk. Tu sú najdôležitejšie zmeny z novej novely cestného zákona:

 

Pokuty budú rozdelené do troch úrovní:

 

1 úroveň - Prekročenie rýchlosti do 20 km/h v obci a do 30 km/h mimo obce - súčasný stav  sa nemení. Zaplatíte 100 eur v riadnom konaní a 50 eur v blokovom konaní.

 

2. úroveň - Prekročíte rýchlosti od 21 - 50 km/h v obci a o 31 až 60 km/h mimo obce - v riadnom konaní zaplatíte od 150 eur do 600 eur a od 30 eur do 400 eur v blokovom konaní.

 

3. úroveň - Prekročenie rýchlosti o viac ako 50 km/h v obci a o viac ako 60 km/h mimo obce - v riadnom konaní zaplatíte od 500 eur do 1000 eur a od 250 eur do 800 eur v blokovom konaní.

 

Kamionisti zaplatia pri prekročení rýchlosti na miestach dynamického váženia maximálnu pokutu 798 eur.

 

Ďalšie zmeny: Alkohol, nehody a bicykle

Ak sa žiadateľ o vodičský preukaz dopustil ako nevodič dopravného priestupku pod vplyvom alkoholu (napr. na bicykli) bude mať problém.

 

Cyklisti, ale aj chodci, u ktorých bol zistení alkohol sa budú musieť podrobiť preskúmaniu ich vzťahu k závislosti od alkoholu, alebo inej návykovej látky.

 

Ak pri dopravnej nehode vznikne majetková škoda, alebo ublíženie na zdraví vinníkovi nehody, nebude porušenie pravidiel  klasifikované ako závažné. Ak však vznikne škoda na majetku alebo ublíženie na zdraví rodinnému príslušníkovi vinníka, bude sa prejednávať v priestupkovom konaní, iba ak poškodený podá návrh na prešetrenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies