Tieto položky stoja Slovákov mesačne najviac

NETKY.SK • 18 Február 2020, 11:18 • 2 min
Tieto položky stoja Slovákov mesačne najviac

BRATISLAVA - Priemerná slovenská domácnosť vynaložila za minulý rok mesačne na bývanie a energie viac ako štvrtinu z celkových mesačných výdavkov.

slovakia

left justify in out

Podľa údajov európskeho štatistického úradu Eurostat boli druhou najnákladnejšou položkou potraviny s podielom 17,2 %. Tieto náklady rástli od roku 2006 o viac ako 2 percentá.

 

Najvyššie náklady na bývanie v EÚ

"V prípade bývania ide od roku 2006 do roku 2017 o pokles nákladov, keďže ku koncu sledovaného obdobia došlo na komoditných trhoch k poklesu cien. Avšak od roku 2018 vidíme, že rastúce náklady energií, ale aj nájmov spôsobujú, že sa vo vynaložených nákladoch dostávame na úroveň spred krízových rokov. Vtedy sme na bývanie dávali až vyše tretinu z celkových mesačných výdavkov domácnosti," povedala Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne.

 

Kým ešte v roku 2018 na vzdelávanie dávali Slováci zhruba 2 % z mesačných výdavkov, vlani toto číslo pokleslo na 1,7 %.

 

img

 

Viac šetrili aj na rekreácii a kultúre, ktoré tvorili 8,8 % z celkových nákladov, pričom ide o medziročný pokles o 2 %.

 

V porovnaní s krajinami EÚ mali Slováci za uplynulý rok jedny z najvyšších nákladov práve na bývanie, ale aj potraviny a nealkoholické nápoje. Výrazný vplyv nemalo na nižšie ceny ani zavedenie nižšej DPH na vybrané druhy potravín.

 

Potraviny podľa sezóny

Podľa analytičky do cenotvorby potravín vstupuje množstvo iných faktorov, napríklad sezónnosť pri ovocí či zelenine. V prípade cukru napríklad ide o výrazne zlacňovanie z dôvodu zrušenia kvót a nadbytku cukru na trhu.

 

img

 

Celkovo Európania z 27 krajín EÚ dávajú najviac výdavkov z rodinných rozpočtov do bývania a nákladov na energie, a to až viac ako 24 % z celkových výdavkov. Druhou najnákladnejšou položkou je s 13 % doprava, potraviny a nealkoholické nápoje ukrajujú 12 % z celkového disponibilného príjmu priemernej európskej domácnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona