Tieto krajiny sa stavajú na odpor Európskej únii. Rodiny našich občanov nemôžu v zime trpieť, hovoria

NETKY.SK • 25 Júl 2022, 19:27 • 2 min
Tieto krajiny sa stavajú na odpor Európskej únii. Rodiny našich občanov nemôžu v zime trpieť, hovoria

VARŠAVA/MADRID/LISABON – Poliaci, Španieli a Portugalci rázne odmietajú rozhodnutie Bruselu o povinnom znížení dodávok ruského plynu.

slovakia

left justify in out

Poľsko kritizuje návrh Európskej komisie (EK) týkajúci sa povinného zníženia spotreby plynu o 15 %. 


„Môžeme diskutovať o dobrovoľných mechanizmoch, môžeme diskutovať o úsporách v jednotlivých krajinách," uviedla poľská ministerka životného prostredia Anna Moskwa. Podľa nej je však ťažké súhlasiť s paušálnym cieľom zníženia spotreby bez toho, aby sa vedelo, aká bude situácia počas budúcej zimy.

Poľsko je podľa ministerky životného prostredia otvorené rozhovorom s ostatnými členskými štátmi o zásobovaní plynom. Moskva zdôraznila, že tieto riešenia musia byť dobrovoľné. Dodala, že poľské zásobníky plynu sú už teraz plné.

 

Z domova: Mária Kolíková: „Slovensko podniká právne kroky k zaisťovaniu ruského majetku." Čo si myslí o šéfovi Nočných vlkov?

 

img

 

Poliaci sa tak pridali k predchádzajúcim vyhláseniam Španielov a Portugalcov. Madrid a Lisabon vo štvrtok uviedli, že nepodporia iniciatívu, ktorú oznámila šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Podľa návrhu EÚ by mali členské štáty začať s dobrovoľným znižovaním spotreby plynu, ale komisia zároveň chce, aby v prípade celoeurópskej energetickej núdze v dôsledku zastavenie ruských dodávok bola redukcia spotreby o 15 % povinná pre všetkých 27 krajín bloku.

 

Podľa Španielska a Portugalska však povinné zníženie spotreby nie je východiskom. Poznamenali, že v porovnaní s inými štátmi EÚ, ako sú Nemecko a Taliansko, používajú veľmi málo ruského plynu a že so zvyškom Európy majú slabé energetické prepojenia.

 

Budeme brániť európske hodnoty, ale neprijmeme obetu v súvislosti s problémom, ku ktorému sme sa ani len nemohli vyjadriť," povedala španielska ministerka pre ekologickú transformáciu Teresa Riberová. „Bez ohľadu na to, čo sa stane, španielske rodiny nebudú trpieť znížením dodávok plynu alebo elektriny do svojich domovov," vyhlásila.

 

Zo sveta: Sergej Lavrov zo zásadným vyhlásením! Mal by sa Zelenskyj začať obávať?

 

img

 

Portugalský minister pre životné prostredie a energetiku Joao Galamba označil navrhované opatrenie za neprimerané.

 

„Celá logika prideľovania (plynu) predpokladá prepojené európske distribučné systémy a zdá sa, že na to Európska komisia zabudla," povedal pre portugalský denník Público. Dodal, že „Portugalsko bolo roky znevýhodnené, pretože nemalo žiadne spojenie so zvyškom európskej energetickej distribučnej siete a krajina vždy musela kupovať drahší plyn".

 

Relax: Akú záhradnú stavbu si zvoliť k bazénu?

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona