Tieto huby nezbierajte

NETKY.SK • 27 August 2016, 16:29 • 2 min
Tieto huby nezbierajte

BRATISLAVA - Zber húb je v plnom prúde, preto buďte opatrní čo si domov z lesa prinesiete. Okrem tých jedlých húb sú tam aj jedovaté, ktorým by ste sa určite mali vyhnúť.

slovakia

left justify in out

Muchotrávka zelená

Muchotrávka zelená sa považuje za najjedovatejšiu a najnebezpečnejšiu hubu Európy a Severnej Ameriky. Nielenže je prudko jedovatá, ale navyše sa prvé príznaky otravy objavujú až v okamihu, keď je jed vstrebaný v organizme a sú už ťažko zasiahnuté dôležité orgány (najmä pečeň). Neskúsení hubári si ju často pletú so šampiňónmi a inými druhmi jedlých húb. 

obrazok

Muchotrávka červená

Svojím červeným klobúkom je nepochybne najnápadnejšou lesnou hubou, ktorá odvždy podnecovala fantáziu ilustrátorov. V presvedčení ľudí je tento druh považovaný za rovnako nebezpečný ako smrteľne jedovatá muchotrávka zelená a to práve pre alarmujúcu červenú farbu.

obrazok

Muchotrávka tigrovaná

Táto prudko jedovatá huba obsahuje jed, ktorý spôsobuje ťažké psychotropné otravy. Začne pôsobiť za pol až za 4 hodiny. Je hlavne nebezpečná pre tých, ktorí trpia kardiovaskulárnymi ochoreniami. Ľudia ju často považujú za jedlú muchotrávku hrubú, tá však má ryhovaný prstenec. Muchotrávka tigrovaná má prstenec hladký a ich kalich má prechod.

obrazok

Holohlavec český

Holohlavce sú známe predovšetkým pre svoje halucinogénne účinky, a to aj napriek tomu, že väčšina druhov holohlavcov neobsahuje halucinogénne látky. Druhy, ktoré obsahujú halucinogénne látky, obsahujú psilocín a psilocybín a v menšej miere aj baeocystín a norbaeocystín, ale ich psychoaktivita je sporná. Účinok psilocybínu a psilocínu sa pri ľahkých intoxikáciách prejavuje zmenami vnímania a myslenia.

obrazok

Hríb satanský

Hríb satanský ľudovo nazývaný satan je jedovatá huba čeľade hríbovité. Dužina je s nenápadnou chuťou i vôňou. Len v starobe páchne. Surový hríb satanský pri nedostačujúcej tepelnej úprave spôsobuje zvracanie. Je červeno sfarbený, červenejší ako hríb dubový alebo iné huby. Rastie zriedkavo pod listnatými stromami.

obrazok

Bedlička ostrošupinatá

Bedlička ostrošupinatá je smrteľne jedovatá huba. Neskúsení hubári si ju môžu pomýliť s bedľou vysokou alebo inou jedlou bedľou. Obsahuje rovnaký jed ako muchotrávka zelená – amatoxín. Bedličky sa od bedlí líšia v tom, že ich prsteň sa nedá voľne posúvať.

obrazok

Pečiarka páchnuca

Otrava touto hu­bou sa prejavuje nevoľnosťou a vracaním, preto je dobré poznať jej rozlišovacie znaky.

Na prvý pohľad sa podobá na klasický šampiňón so snehobielym klobúkom, prsteňom i hlúbikom, na spodnej strane klobúka s ružovými až tmavo­hnedými lupeňmi, no treba si všimnúť, že dužina v báze hlúbika sa po poranení alebo prerezaní sfarbuje rýchlo a výrazne do žlta! Po stlačení spravidla žltne aj prsteň.

obrazok

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona