Tieto európske mestá stoja za návštevu

NETKY.SK • 15 Júl 2017, 12:03 • 2 min
Tieto európske mestá stoja za návštevu

BRATISLAVA - Londýn, Paríž, Budapešť. Všetci tie mestá poznáme a veľa z nás v nich bola alebo o ich návšteve aspoň premýšľa. Pritom v Európe existujú aj metropoly, ktoré sú zabudnuté, hoci môžu zaujímavosťami predčiť iné.

slovakia

left justify in out

Premýšľate, kam vyraziť v lete na predĺžený eurovíkend? Určite vám myšlienka padla na niektoré z miest, ako sú napríklad Kodaň, Amsterdam, Rím alebo Paríž. Nie je to ale trochu nuda? Čo takto vydať sa do zabudnutých európskych miest, kde na každom rohu nenarazíte na skupinky turistov a lepšie si tak budete môcť užiť váš výlet?

 

Maastricht, Holandsko

Amsterdam je skvelé mesto pre nočný život a poriadnu jazdu, ale nezabudnite v Holandsku tiež napríklad na Maastricht. Mesto, ktoré si asi najviac spájame s rovnomennou zmluvou EÚ, ale pritom ponúka oveľa viac. Leží na juhu Holandska, je to teda, čo by ste kameňom dohodili z Nemecka (na rozdiel od Amsterdamu alebo napríklad Haagu). Maastricht je najstaršie holandské mesto o pamiatky tu teda nie je núdza. Okrem toho je tu tiež pomerne hodnotná zbierka umenia ukrytá v Bonnefantenmuseum. Ak ste gurmáni, oceníte reštauráciu Beluga, ktorá je ocenená michelinskou hviezdou. K tunajším špecialitám, ktoré určite musíte ochutnať, patria jablčné knedle.

 

obrazok

 

Porto, Portugalsko

Kopcovité mesto zaliate farbami všetkých odtieňov, kde na každom rohu (alebo skôr vrcholku) cinká električka. Porto skrátka vyzerá, ako by vypadlo z kreslenej rozprávkové knižky. A hoci všetky tie farby pôsobia energicky, mesto samo o sebe je lenivé, čas sa tu príjemne vlečie a môžete si ho vymedziť, na čo sa vám len zachce. Napríklad na pohárik sangrie, ktorú tu navyše zoženiete za menej ako 3,50 eur.

 

obrazok

 

Aarhus, Dánsko

Aarhus ako keby trpel syndrómom mladšieho, prehliadaného súrodenca. Zatieňuje ho Kodaň, ktorá je väčšia, čo ale nemusí nutne znamenať, že je aj krajšia. Študentské mesto je pretkané vodnými kanálmi a bohémsky život je tu poznať na každom rohu. Okrem toho sa Aarhus stal kultúrnym mestom pre tento rok. Ešte aby nie, koncentrácia múzeí je tu skutočne neuveriteľná. A ak ste milovníkov dobrého jedla, prídete si tu na svoje, začínajú sa sem sťahovať tí najlepší kuchári z celého Dánska.

 

obrazok

 

Cádiz, Španielsko

Sevilla, Granada aj Andalucia sú neprekonateľné mestá v Španielsku, pripísať na zoznam by ste si ale mali aj Cádiz. Na tomto prímorskom mestečku sa podpísali všetky možné stavebné štýly, nájdete tu ako vplyv renesancie, tak i arabského štýlu. Bodaj by nie, ide o pravdepodobne najstaršie mesto juhozápadnej Európy. Keď už je človek vyprahnutý z návštevy pamiatok, môže sa ovlažiť v mori rovnako ako Halle Berry čoby Bond girl v ikonických plavkách, keď sa tu pred pätnástimi rokmi natáčala bondovka s Piercom Brosnanom.

 

obrazok

 

Perugia, Taliansko

Ak milujete Toskánsko a mestá, ako je Florencia potom si nabudúce urobte výlet do Perugie. Toto kopcovité mesto vzhliada na hektáre a hektáre viníc a zelených plôch okolo, človeka to nutne nabije pozitívnou energiou. Perugia má navyše niekoľko storočnú históriu, korene totiž spadajú až do tretieho storočia pred naším letopočtom, kedy mesto patrilo medzi jedno z dvanástich najmocnejších etruských miest. Prezrieť si tú môžete pamiatky ako napríklad etruský oblúk s rímskymi prvkami alebo si sadnúť do jednej z mnohých kaviarní a vinární a ochutnať tamojšie dobroty.

 

obrazok

 

Hamburg, Nemecko

Áno, Berlín je epicentrom nemeckej kultúry, ale Hamburg je mesto, kde to skutočne žije. Hoci chladné a pre mnohých neprístupné, iní sa tú môžu dosýta vyšantiť v nočných kluboch a pretancovať sa až do rána. Opicu z predošlej noci potom krásne vyliečiť na rybom trhu, ktorý otvára už o piatej ráno. Avšak toto najväčšie nemecké prístavné mesto toho ponúka oveľa viac, a to vrátane pamätihodností. Záujemcovia sa môžu pozrieť do štvrti červených lucerien alebo si oddýchnuť v meste vo štvrti ALDS pri jazere, na ktorom sa dá aj plachtiť.

 

obrazok


 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies