Tieto dve dievčatká vyrastali na Alcatraze s väzňami, aké to bolo?

NETKY.SK • 2 Máj 2018, 16:47 • 2 min
Tieto dve dievčatká vyrastali na Alcatraze s väzňami, aké to bolo?

Alcatraz bol považovaný za najstráženejšie väzenie na svete, z ktorého sa nedalo uniknúť. Dnes je z neho múzeum. Predstavy o Alcatraze sú pochmúrne a väčšina by súhlasila, že to nie je miestom pre deti. Dve sestry, ktoré na ostrove s väzňami vyrastali od útleho detstva, opísali, aké to bolo.

slovakia

left justify in out

Mary a Jean Comerford žili na ostrove 13 rokov. Presťahovali sa tam z Bronxu v New Yorku spolu s matkou, staršou sestrou Carol a otcom, ktorý sa stal novým nápravným dôstojníkom.  

 

"Moji rodičia predali všetko, čo mali, a prešli cez celú krajinu. Mala som vtedy len tri týždne," povedala Mary pre Soroptomist International. Zdôraznila, že vtedy ešte neboli diaľnice, ani jednorazové plienky, čo celú cestu komplikovalo.

 

Jej sestra Jean uviedla, že na Alcatraze boli oveľa lepšie domy tie na pevnine v San Franciscu len dva kilometre odtiaľ.

 

"Bývali sme v krásnej budove, mali sme tri spálne, drevené podlahy a krásne výhľady. Milovala som ten ostrov. Boli sme akoby v strede sveta, videli sme siluety vzdialenej pevniny z viacerých strán,“ povedala Jean.

 

Dokonca často interagovali s väzňami, ktorí boli jednými z najnebezpečnejších na Zemi, a práve Alcatraz mal byť zárukou, že sa odtiaľ nikdy nedostanú.  "Spomínam si na dvojicu väzňov menom Pat a Flat Top. Mali robiť rôzne práce po celom ostrove a všeličo opravovali. Väzni dokonca chodili do nášho domu, aby zobrali smeti, pričom ich nesprevádzal žiaden strážnik,“ opisuje Jean.

 

Ako deti sa často hrávali v parku či na móle.  Ich život na Alcatraz však nebol len zábava. Jedenásť dní pred piatimi narodeninami Mary vypukla vo väzení vzbúra a boj s väzňami trval tri dni. Deti hrajúce sa vonku počuli píšťalky, no nevedeli, čo to znamená a hrali sa ďalej. Jedna z matiek ich neskôr všetky odviedla domov, lebo vedela, že vo väznici sú problémy.

 

Ich otec, pán Comerford bol v strážnej veži postrelený a celú noc sa musel tváriť, že je mŕtvy. Uniknúť sa mu podarilo až na druhý deň.

 

Napriek tejto dráme z roku 1946 obe sestry uviedli, že odchod z ostrova im zlomil srdce. S komunitou rodín ostatných strážnikov mali totiž veľmi dobré vzťahy.

 

 

Tak to bol Alcatraz, aký sme ho nepoznali.  




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies