BRATISLAVA - Nie každý si môže počas pracovného dňa odísť na dve hodiny na malú zdravú desiatu. Svoje stravovacie návyky musíte prispôsobiť svojim povinnostiam, to bezpochyby. Existuje však nejaký základ, ktorý by ste sa mali snažiť každý deň a za každú cenu dodržiavať.
Ak vás k tomu dostatočne nemotivuje ani prísľub krajšieho tela, ani pevnejšieho zdravia, myslite aspoň na svoj pracovný výkon. Tieto chyby na neho majú totiž dosť negatívny vplyv.
Radšej si pospíte o pätnásť minút dlhšie, než aby ste tento čas venovali pokojnému raňajkovaniu. Na rannú kávu však nezabudnete. Keď ju do seba "nevyklopíte" narýchlo ešte doma, tak si ju dáte cestou alebo hneď ako dorazíte do práce. Toto je ale presne ten zlý štart. Práve ním si každé ráno tvoríte večerné prejedanie, rovnako ako únavu počas dňa. Ideálne je raňajkovať do hodiny po prebudení. Nič sa však nestane, ani keď si prvé jedlo dáte hneď akonáhle dorazíte do práce, teda zhruba do dvoch hodín od prebudenia. Určite ale nezačínajte až obedom. Keď tak urobíte, znamená to, že celé dopoludnie "pôjdete" na rezervy. Hoci to možno fyzicky nepocítite, telo bude trpieť a spôsobenú ujmu si bude chcieť v dohľadnej dobe až príliš bohato vynahradiť.
Vypijete počas dňa dve až tri šálky kávy a túto hranicu prekročíte len veľmi výnimočne? Potom buďte v pokoji - v malom množstve môže káva celkom dobre prospieť. Ak sa ale radíte do skupinky tých, ktorí dve tri šálky vypijú za prvé dve hodiny v práci a ďalej už to ani nezvládajú počítať, potom je to zle. Káva vyvoláva závislosť podobne ako cigarety alebo niektoré drogy. A zatiaľ čo v malom množstve vám dodá energiu, vo veľkom môže naopak viac ako čokoľvek iné viesť k nižšej koncentrácii a celkovému útlmu.
Obedová pauza by mala byť pauza skutočne a doslova. Ak jete na svojom bežnom pracovnom mieste a ku všetkému ani neprestanete pracovať, nie je to dobre. Nedá sa síce povedať, že to ovplyvní vašu produktivitu, avšak váš mozog môže mať pocit, že ste ho nejako okradli. Podľa neho ste sa nenajedli poriadne, keď ste sa nesústredili a preto sa telo opäť prihlási večer po práci a bude vás mučiť nezvládnuteľnými chuťami.
Voda je najzákladnejšia živina vôbec, bez jej prísunu nemáte šancu prežiť. Je na nej závislá takmer väčšina fyzických procesov, vrátane využívania energie pre chod organizmus. Cítite sa počas dňa v práci utlmene alebo vás napríklad prepadajú migrény? Ako prvé si vždy položte otázku, či dostatočne pijete. Kým kávu sme odporučili v množstve zhruba dve až tri šálky počas pracovného dňa (počítajme osem hodín), čistej vody by ste mali vypiť viac ako liter a v teplých dňoch si nebojte dať päť až šesť pohárov.
Olovrant do práce si nikdy nenachystáte. Ako by vás nenapadlo, že keď sa na poludnie naobedujete a domov dorazíte o siedmej večer, budete mať v medziobdobí možno hlad. Najčastejšie to vyriešite tromi spôsobmi. Buď nejete nič a ako sa patrí sa prejete až večer, alebo si dôjdete do najbližšieho bufetu kúpiť nejakú tyčinku alebo podobnú "vec" (jedlo sa tomu hovoriť nedá), alebo sa niektorý deň pošťastí - kolegyňa donesie nejakú tú bábovku či tortu. Ideálnou variantou je si desiatu do práce pripraviť. Nemusí ísť o nič zložité: zbalíte si syr cottage a plátok ražného chleba alebo téglik bieleho jogurtu s trochou orechov a máte hotovo. A ak už volíte priemyselné potraviny, stavte napríklad na kvalitnú proteínové tyčinky s minimom cukru.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies