Tieto banky záťažovým testom neprešli

NETKY.SK • 31 Júl 2016, 20:45 • 2 min
Tieto banky záťažovým testom neprešli

LONDÝN - Európsky úrad pre bankový dohľad (EBA) v piatok (29. 7.) večer zverejnil výsledky záťažových testov 51 finančných inštitútov z Európskej únie (EÚ). V teste úplne prepadli talianska Monte dei Paschi di Siena, čo je najstaršia banka sveta, a írska Allied Irish Banks.

slovakia

left justify in out

Zlé výsledky zaznamenala aj rakúska Raiffeisen, španielska Banco Popular a ďalšia írska banka Bank of Ireland. Informovali o tom agentúry Reuters, DPA a Bloomberg.

Medzi 12 najslabšími finančnými inštitútmi sa ďalej ocitli talianska UniCredit, britská Barclays, nemecké finančné inštitúty Commerzbank a Deutsche Bank, francúzska Société Générale, španielska Criteria Caixa a rakúska Erste Group.

Finančné inštitúty mali v teste ukázať, koľko kvalitného kapitálu im zostane v pomere k rizikovému kapitálu po troch rokoch hypotetickej recesie a kolapse dlhopisového trhu. Inštitúty neboli hodnotené, či prešli, alebo neprešli.

Európski regulátori v teste, ktorý spustili vo februári, preverili 51 finančných inštitútov, na ktoré pripadá 70 % bankového sektora v EÚ. Podľa EBA výsledky ukázali, že bankový sektor EÚ je ako celok odolný vďaka výraznému zvýšeniu kapitálu. Varoval však, že výsledky jednotlivých bánk sa výrazne odlišujú.

"Aj keď oceňujeme doterajšie rozsiahle zvýšenie kapitálu, stále to nie je dôkaz zdravia," uviedla šéfka EBA Andrea Enria. Dodala, že banky musia pokračovať vo svojom úsilí.

Európska centrálna banka (ECB) privítala výsledky. Podľa nej ukázali zvýšenie odolnosti bankového systému eurozóny v porovnaní s poslednými testami, ktoré sa uskutočnili v roku 2014. V podobnom duchu sa vyjadrila aj Európska komisia (EK), podľa ktorej testy potvrdili, že banky sú čoraz odolnejšie voči šokom.

Po modelovej kríze trvajúcej tri roky by ukazovateľ kapitálovej primeranosti CET1 dosiahol v prípade Monte dei Paschi di Siena -2,44 % a v prípade Allied Irish 4,31 %. Tento ukazovateľ by nemal klesnúť pod 4,5 % a v minulom teste bola hranica stanovená na 5,5 %. Vo všeobecnosti sa však za bezpečnú hranicu považuje 7 %, pod ktorou skočili aj Raiffeisen (6,12 %), Bank of Ireland (6,15 %) a Banco Popular (6,62 %). Najväčšia talianska banka UniCredit by mala ukazovateľ kapitálovej primeranosti CET1 na úrovni 7,1 %.

Niektorí kritizovali EBA za to, že preverila len 51 bánk. V predchádzajúcom teste v roku 2014 hodnotila zdravie 123 finančných inštitútov. Vtedy testom neprešlo 24 bánk, ktorým celkovo chýbalo 24,6 miliardy eur. EBA zdôvodnila obmedzenie tým, že sa snažila sústrediť na väčšie finančné inštitúty, pričom menšie banky môžu testovať a monitorovať národné dohľady. Do testu nebola zahrnutá žiadna banka z Portugalska ani Grécka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona