Tichomorská krajina sa až doteraz úspešne bránila koronavírusu. Hlási prvý prípad

NETKY.SK • 29 Október 2021, 09:48 • 2 min
Tichomorská krajina sa až doteraz úspešne bránila koronavírusu. Hlási prvý prípad

WELLINGTON - Odľahlé tichomorské kráľovstvo po vypuknutí pandémie ochorenia COVID-19 uzavrelo svoje hranice, vďaka čomu tam prvý prípad nákazy zaznamenali až teraz.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V ostrovnom kráľovstve Tonga, ležiacom v južnom Pacifiku, zaznamenali prvý prípad nákazy novým koronavírusom. Oznámil to v piatok tamojší premiér Pohiva Tu'i'onetoa, ktorého citovala agentúra DPA. Prítomnosť vírusu potvrdili u jedného z cestujúcich repatriačného letu z Nového Zélandu, ktorý je od Tongy vzdialený zhruba 2 300 kilometrov. Nakazenú osobu aj ďalších 214 pasažierov ihneď po stredajšom prílete umiestnili do karantény.

 

img

 

Repatriačný let bol určený pre sezónnych pracovníkov z Tongy a predstaviteľov tamojšieho olympijského tímu, ktorí uviazli na Novom Zélande v auguste, keď sa vracali z olympiády v Japonsku. Tonžské úrady im celé týždne odmietali dať povolenie na návrat do vlasti pre obavy zo zavlečenia vírusu.

 

Prečítajte si tiež: Vo Viedni je v karanténe výletná loď. Desiatky pozitívnych cestujúcich!

 

Premiér Tu'i'onetoa v piatok informoval obyvateľov o prvom prípade infekcie na súostroví a vyzval ich, aby sa dali zaočkovať a pripravili sa na zavedenie možných obmedzeníNa Tonge je plne zaočkovaných 31 percent obyvateľov, ktorí dostali pozvánku, zatiaľ čo 48 percent dostalo aspoň prvú dávku.

 

 

img

 

Lietadlo s repatriovanými tonžskými občanmi vzlietlo z novozélandského mesta Christchurch, kde vo štvrtok potvrdili dvoch infikovaných. Išlo o vôbec prvé prípady infekcie v tomto meste po zhruba roku. Ďalších 2 pozitívnych odhalili v Christchurchi v piatok. Miestne úrady sú však presvedčené, že sa im šírenie nákazy podarilo dostať pod kontrolu.

 

K téme: ŠÚKL objasnil, či smrť Jaroslava Pašku mohla súvisieť s očkovaním proti COVID-19

 

Prvý prípad ochorenia na Tonge vyšetruje novozélandské ministerstvo zdravotníctva. Infikovaná osoba mala totiž pred odletom z Nového Zélandu negatívny test a ochorenie u nej potvrdili až po prílete na Tongu.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona