Tichomorie má už oslavy Nového roka za sebou, Európa sa len pripravuje

NETKY.SK • 31 December 2013, 18:37 • 2 min
Tichomorie má už oslavy Nového roka za sebou, Európa sa len pripravuje

CANBERRA - Svetelnú šou si do prístavu Sydney Harbour prišlo pozrieť vyše jedného milióna obyvateľov, medzi ktorými nechýbali mnohí zahraniční turisti.

slovakia

left justify in out

Milióny ľudí vo svete už dnes privítali Nový rok - od tichomorských ostrovných štátov Kiribati a Samoa, cez Nový Zéland a Austráliu až po Japonsko. Austrálska metropola Sydney si ohňostrojom znovu vyslúžila superlatívy, uviedla tlačová agentúra DPA.

V Európe sa ľudia na oslavy ešte len pripravujú. V Berlíne bude znovu najväčšia silvestrovská párty v Nemecku. Očakáva sa, že k Brandenburskej bráne, kde je hlavné pódium, prídu státisíce ľudí.

V noci na dnes a počas dnešného dňa už predčasne vybuchovali petardy, pričom došlo aj k nehodám. Hasiči v Mainzi si na Silvestra tradične zaplávali v Rýne, na podujatí sa zišlo zhruba 150 odvážlivcov v neoprénových oblekoch a s plutvami.

V ostrovnom štáte Samoa sa oslavovalo podobne ako v Európe, ale vo vidieckych častiach súostrovia ľudia nemali záujem o petardy alebo ohňostroj. Na oslavné strieľanie použili vlastnoručne vyrobené bambusové palice, dva metre dlhé a naplnené kerozínom, ktoré sa rozpália. Nazývajú sa faga'ofe a susedia uzatvárajú stávky, kto bude strieľať najhlučnejšie.

V najväčšom novozélandskom meste Auckland si 1,5 milióna obyvateľov mohlo počas silvestrovskej noci užiť atmosféru pláže, v centre mesta vysypali štyri tony piesku. Krátko pred polnocou sa začalo odpočítavanie na obrazovke, umiestnenej na 328 metrov vysokej veži.

Ohňostroj v Sydney trval 12 minút a vyšiel na 6,8 milióna austrálskych dolárov (4,4 milióna eur), uviedla DPA. Mnohí ľudia si miesta zabezpečili už v pondelok - trávniky obsadili dekami a chladiacimi taškami.

Prelom roka v Japonsku veľa ľudí tradične privíta tak, že v týchto dňoch navštevujú chrámy. V Indonézii, kde sa nový rok podľa kresťanského kalendára začal dnes o 18.00 h (SEČ), úrady v silne islamskej provincii Aceh varovali ľudí pred silvestrovským oslavami na uliciach, vraj by to bol hriech.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies