Tichá noc a Biele Vianoce znejú v týchto dňoch na celom svete

NETKY.SK • 24 December 2014, 12:14 • 2 min
Tichá noc a Biele Vianoce znejú v týchto dňoch na celom svete

BRATISLAVA - Tichá noc vo viac ako tristo jazykových verziách a dvetisíc podôb piesne Biele Vianoce sú dva najznámejšie songy, ktoré sa hrajú počas sviatkov pokoja na celom svete.

slovakia

left justify in out

Už 196 rokov patrí k Vianociam pieseň Tichá noc - Stille Nacht či Silent Night. V nemeckom origináli ako Stille Nacht bola pôvodne napísaná ako báseň, jej autorom je kňaz Joseph Mohr. Ten požiadal Franza Xavera Grubera, organistu na fare v dedine Oberndorf pri Salzburgu, aby k básni napísal vhodnú melódiu. V priebehu jedného dňa Gruber skomponoval melódiu a prvýkrát zaznela na polnočnej omši 24. decembra 1818 v Oberndorfe. Zahrali ju v obsadení pre dva sólové hlasy, zbor a gitarový sprievod, pretože kostolný organ nebol v tých dňoch funkčný. Kožené vaky na ňom totiž prehrýzli myši a tak organista ju zahral iba na gitare. Pieseň sa postupne rozšírila po Európe a v roku 1839 ju prvýkrát hrali aj na americkej pôde. Dnes sa táto vianočná pieseň spieva vo viac ako 300 jazykoch na celom svete.
     

Zo Spojených štátov prišla do celého sveta pieseň Biele Vianoce, Weisse Weihnacht, White Christmas, ktorú zložil skladateľ Irving Berlin, rodák z ruského Ťumeňa. Jej prvú verziu nahral Bing Crosby v roku 1942. V rokoch 1958 až 1962 bodovala vždy v decembrovej americkej hitparáde. Od tej doby nahrali Biele Vianoce stovky spevákov, vo svete existuje viac ako 2000 rôznych verzií tejto skladby. Ešte o pár rokov staršia ako White Christmas je Santa Claus Is Coming To Town (1934). V americkej hitparáde sa v popovej verzii umiestnila prvýkrát v decembri 1962 v podaní skupiny Four Seasons.

 


     

Viacero popových piesní svetovej hudobnej scény s vianočnou tematikou si získalo úspech u poslucháčov. Patrí k nim predovšetkým Do They Know It's Christmas v podaní zoskupenia Band Aid, vydaná v decembri 1984. Autormi tohto projektu boli Bob Geldof, spevák skupiny Boomtown Rats a Midge Ure, gitarista a spevák skupiny Ultravox. Skladbu nahralo 36 umelcov, medzi nimi dievčatá zo skupiny Bananarama, Phil Collins, Boy George, Sting či Bono Vox. Výťažok z predaja bol určený na základnú materiálovú a potravinovú pomoc Etiópii a v marci 1985 prišla do Etiópie prvá zásielka materiálovej pomoci z výťažku tohto projektu.

 


     

Na tridsiate výročie tohto songu nahrali pod vedením Boba Geldofa novú verziu tejto piesne, do štúdia prišli One Direction, Bastille, Ed Sheeran, Bono, Chris Martin, Ellie Goulding, Olly Murs, Sam Smith, Sinéad O'Connor či Roger Taylor. Tento song patrí k novému projektu Band Aid 30, ktorý si za cieľ tentokrát kladie získať peniaze na podporu boja proti ebole a preto má aj čiastočne upravený text v rámci tejto témy.
     

Medzi hity patria Last Christmas v podaní formácie Wham!, ktorú tvorili George Michael a Andrew Ridgeley. Táto pesnička je od decembra 1984 hitom každé Vianoce. Fanúšikovia sú verní aj piesni Johna Lennona Happy X-mas (War Is Over) z roku 1971, skladbe Merry Christmas Everyone glamrockovej skupiny Slade (1973), Mary's Boychild diskotékovej formácie Boney M. (1978), Merry Christmas Everyone speváka Shakina Stevensa (1985), Driving Home For Christmas Chrisa Reu (1988) aj All I Want For Christmas Is You (1994) v podaní Mariah Carey.

 


     

V susednom Česku sú dlhoročne populárne dve skladby, obe sú z autorskej dielne dvojice Jaromír Vomáčka a Zdeněk Borovec. Veselé Vánoce (Vánoce, Vánoce přicházejí ...) nahrala v roku 1963 vokálna skupina Settleři. Tá druhá je Těšíme se na Ježíška. V roku 1965 ju nahrali Lubomír Lipský, Jiří Malát a Trojanov detský zbor. Z tých novších je známa skladba Sliby se maj plnit o Vánocích v podaní Janka Ledeckého. Medzi žiadané patria albumy Bílé Vánoce Karla Gotta z roku 1982, album Bílé vánoce Lucie Bílé z roku 2010 či najnovšia platňa s názvom Kouzlo Vánoc, ktorú v novembri vydala Helena Vondráčková. 

 


     

Medzi najhranejšie slovenské piesne patrí Každý deň budú vraj Vianoce v podaní skupiny Lojzo a Mira Žbirku z roku 1991. V roku 1993 vydala skupina Tublatanka album Poďme bratia do Betlehema, ktorý v tej dobe vzbudil veľkú pozornosť vďaka rockovej úprave piesní Poďme bratia do Betlehema, Povedzte nám pastuškovia, Narodil sa Kristus Pán či Dobrý pastier sa narodil. Ivan Tásler so skupinou IMT Smile nahral v roku 2010 skladbu Najkrajšie Vianoce, Pavol Hammel so skupinou Fermáta nahral pieseň Koleda z periférie, Robo Opatovský vydal dva Vianočné albumy, ten druhý v novembri 2012.

 

 

S pesničkou Len tento deň prišiel päťnásobný zlatý slávik Peter Cmorik, duet s ním nahrala Mirka Partlová. Skladbu Vianočná nálada nahrala Kristína. S vianočným príspevkom v podobe piesne Vianočná (O prímerí) prišiel aj Miro Žbirka. Najnovším je album Vianoce s Petrom Dvorským, na ktorom nechýba Tichá noc, Ave Maria, Nesiem vám noviny aj známy hit Svet lásku má.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies