Tiborovi Bastrnákovi sa nepáči, že liek proti kašľu, zneužívaný ako droga, sa stále predáva bez obmedzení

NETKY.SK • 19 Január 2015, 10:28 • 2 min
Tiborovi Bastrnákovi sa nepáči, že liek proti kašľu, zneužívaný ako droga, sa stále predáva bez obmedzení

BRATISLAVA - Podpredsedovi parlamentného výboru pre zdravotníctvo Tiborovi Bastrnákovi (Most-Híd) sa nepáči, že liek proti kašľu Stopex je na slovenskom trhu stále dostupný bez obmedzení.

slovakia

left justify in out

Interpeloval preto ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD) a žiada od neho vysvetlenie, ako chce rezort postupovať v záujme urýchleného vyriešenia problému s liekmi s účinnou látkou dextrometorfan.
      

"Považujeme za neprijateľné, že kompetentní ešte stále neobmedzili predaj voľne dostupného lieku, o ktorom je známe, že má vo vyšších dávkach halucinogénne účinky, dokonca pri predávkovaní môže byť aj životu nebezpečný," povedal Bastrnák. Most-Híd pripomína, že ešte v polovici minulého roka médiá poukázali na jeden z voľnopredajných liekov proti kašľu, ktorý vo väčších dávkach pôsobí ako droga. Ide o syntetický opioid.
      

Ministerstvo zdravotníctva nesúhlasí, že by vo veci nekonalo, čo mu vyčíta Bastrnák. Podľa jeho hovorkyne Martiny Šoltésovej sa rezort obrátil na Štátny ústav pre kontrolu liečiv, ktorý môže rozhodnúť o spôsobe výdaja lieku pacientom. Či budú lieky s látkou dextrometorfan na predpis, zatiaľ ale nie je jasné. Štátny ústav pre kontrolu liečiv dnes potvrdil, že vec je v štádiu šetrenia, ale k záveru sa zatiaľ nedospelo.
      

Informácie o halucinogénnych účinkoch uvedeného lieku sa už dlhšie šíria na sociálnych sieťach. "Podľa mojich informácií je takýchto voľne dostupných liekov s účinnou látkou dextrometorfan v našich lekárňach viac a preto je nutné tento problém vyriešiť čo najrýchlejšie a zároveň komplexne," skonštatoval Bastrnák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona