Tibetský duchovný vodca dalajláma pricestoval na štvordňovú návštevu Mongolska

NETKY.SK • 19 November 2016, 16:36 • 2 min
Tibetský duchovný vodca dalajláma pricestoval na štvordňovú návštevu Mongolska

ULANBÁTAR - Tibetský duchovný vodca 14. dalajláma, vlastným menom Tändzin Gjamccho, dnes predniesol kázeň pred tisíckami svojich stúpencov v Mongolsku.

slovakia

left justify in out

Stretnutie sa konalo v budhistickom kláštore Gandantegčenlin v hlavnom meste Ulanbátar, informuje agentúra AP.

 

Hlavnou témou kázne 81-ročného exilového duchovného vodcu bol materializmus. Mongolský budhizmus je úzko spätý s tibetským, pričom dalajlámu, ktorý naposledy navštívil krajinu v roku 1979, uctievajú mnohí Mongoli. Viacerí účastníci prišli na stretnutie s dalajlámom zo vzdialených oblastí Mongolska.

 

Dalajláma, ktorý strávi v Mongolsku štyri dni, vyhlásil, že jeho návšteva bude mať výlučne náboženský charakter a nestretne sa so žiadnymi politickými predstaviteľmi. Návšteva však napriek tomu môže mať negatívny dosah na bilaterálne vzťahy Mongolska a Číny, ktorá dalajlámu vníma ako separatistu.

 

Peking preto ostro vystupuje proti všetkým krajinám, ktoré ho privítajú na svojej pôde. Návšteva sa navyše koná v čase, keď lídri Mongolska očakávajú od Číny pôžičku vo výške 4,2 miliardy dolárov na zmiernenie hospodárskej krízy. Čínsky rezort diplomacie v piatok varoval Ulanbátar, aby návštevu nepovolil.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies