Tibetský duchovný vodca dalajláma absolvoval v USA lekárske vyšetrenie

NETKY.SK • 24 September 2015, 13:03 • 2 min
Tibetský duchovný vodca dalajláma absolvoval v USA lekárske vyšetrenie

NAÍ DILLÍ - Tibetský duchovný vodca dalajláma sa v týchto dňoch nachádza v USA, kde podstúpil bližšie nespresnené lekárske vyšetrenie. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na jeho úrad v Indii.

slovakia

left justify in out

Dalajláma sa však nehodlá stretnúť so svetovými lídrami schádzajúcimi sa na každoročné Valné zhromaždenie OSN v New Yorku. Držiteľ Nobelovej ceny za mier však nie je chorý, v minnesotskom Rochesteri iba absolvoval každoročnú zdravotnú prehliadku, tvrdí dalajlámov tajomník Tenzin Taklha.


To, s kým sa dalajláma stretáva, je však citlivou otázkou pre Peking. Čínsky prezident Si Ťin-pching je práve na oficiálnej návšteve Spojených štátov, kde sa po prvý raz predstaví na pôde OSN. Dalajlámov pobyt koliduje aj s návštevou pápeža Františka v niekoľkých mestách USA.


Čína vládne nad Tibetom železnou päsťou od roku 1950, keď komunistickí vojaci obsadili tento himalájsky región. Peking považuje dalajlámu, ktorý utiekol do exilu v roku 1959, za nebezpečného separatistu, požadujúceho nezávislosť Tibetu.


To však XIV. dalajláma, vlastným menom Tändzin Gjamccho, popiera s tým, že chce dosiahnuť iba väčšiu autonómiu Tibetu prostredníctvom dialógu s Pekingom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies