Tibetský dalajláma ukončil svoje pracovné cesty po zahraničí, jeho zdravotný stav sa zhoršuje

NETKY.SK • 28 Marec 2018, 10:01 • 2 min
Tibetský dalajláma ukončil svoje pracovné cesty po zahraničí, jeho zdravotný stav sa zhoršuje

Jeho sviatosť tibetský dalajláma zrušil do roka všetky svoje zahraničné cesty. Oznámil to jeho hovorca s tým, že dalajláma starne a je veľmi vyčerpaný, čo mu znemožňuje cestovať do rôznych kútov sveta. Teraz trávi väčšinu svojho času doma, v indickom Dharamasale, kde sa usadil v roku 1959, potom ako musel opustiť Tibet pre hrozbu zatknutia čínskou armádou.

slovakia

left justify in out

„Jeho sviatosť je tradične a opakovane pozývaná do rôznych krajín, ale musela obmedziť verejné stretnutia kvôli svojmu veku. Dalajláma je po dlhoročnom putovaní po svete vyčerpaný. Niekoľko už dohodnutých stretnutí bolo z tohto dôvodu zrušených,“ uviedol Sonam Dagpo, hovorca dalajlámy pre americkú televíziu CNN.

 

Dalajláma sa momentálne zúčastňuje akcií ako sú inaugurácie či slávnostné otváranie inštitúcii. Vzhľadom na jeho zdravotný stav sa začal menej zúčastňovať akcií, ktoré trvajú niekoľko dní či celý týždeň. V januári tohto roka bola zrušená väčšina jeho dlhších ciest. Pôvodne mal navštíviť mesto Ralegh v Severnej Karolíne alebo Montreal v Kanade. Taktiež musel zrušiť svoju návštevu africkej Botswany.

 

Dalajláma 14ty má 82 rokov a je najvýraznejším duchovným, ale aj politickým predstaviteľom okupovaného Tibetu. Po svete šíri buddhistické učenie a súcit. Má milióny priaznivcov, ktorí ho uctievajú a veľmi si vážia to, o čo sa celý život usiloval. Pred necelými dvoma rokmi sa s ním počas jeho návštevy Slovenska stretol aj samotný prezident Andrej Kiska. Tento krok viedol k ochladeniu dobrých vzťahov s Čínou, začo prezident čelil značnej kritike zo strany slovenských politikov. Tá dokonca zrušila prelety svojich lietadiel nad našim územím na 1 rok.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona