Thyssenová bude v Bratislave obhajovať revíziu smernice o vysielaní pracovníkov

NETKY.SK • 8 Júl 2016, 17:42 • 2 min
Thyssenová bude v Bratislave obhajovať revíziu smernice o vysielaní pracovníkov

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že eurokomisárka pre zamestnanosť, sociálne veci, zručnosti a pracovnú mobilitu Marianne Thyssenová v pondelok 11. júla navštívi Bratislavu, kde sa stretne so zástupcami národných parlamentov členských štátov EÚ.

slovakia

left justify in out

Komisárka vystúpi s prejavom o sociálnom rozmere EÚ na zasadnutí výborov národných parlamentov zaoberajúcich sa záležitosťami únie (COSAC), ktoré sa uskutoční pod taktovkou slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie.

 

Kabinet Thyssenovej v tejto súvislosti upozornil, že komisárka zdôrazní priority, ktoré šéf exekutívy EÚ Jean-Claude Juncker určil pre európsku sociálnu agendu. Ide hlavne o návrh vytvorenia Európskeho piliera sociálnych práv s dôrazom na revidovanie smernice o vysielaných pracovníkoch, kde však 11 národných parlamentov, vrátane toho zo Slovenska, vystavilo žltú kartu návrhom Európskej komisie.

V marci tohto roku EK navrhla revíziu smernice o vysielaní pracovníkov z roku 1996, kde najpodstatnejšou zmenou je snaha zaviesť rovnaké pravidlá odmeňovania za rovnakú prácu na rovnakej pracovnej pozícii.

 

V nadväznosti na tento návrh parlamenty 11 členských štátov EÚ vystavili žltú kartu s odvolaním sa na princíp subsidiarity. Medzi tieto členské štáty patrí aj Slovensko.

 

Komisárka Thyssenová sa v Bratislave pokúsi členov národných parlamentov presvedčiť, aby zmenili svoj postoj, aby kolégium komisárov mohlo ešte do konca tohto leta prijať potrebný legislatívny návrh.

 

"Kľúčovým cieľom modelu nášho sociálneho trhového hospodárstva je zabezpečiť, aby konkurencieschopnosť, ekonomický rast a sociálny pokrok šli ruka v ruke," uviedla Thyssenová pred bratislavským podujatím. Pripomenula, že vnútorný trh je najväčším úspechom tohto modelu, nie je a nikdy to však nebol trh bez pravidiel.

 

"To, ako zabezpečiť voľný pohyb a zároveň ho kombinovať s férovými podmienkami a zodpovedajúcim modelom sociálnej ochrany, si zaslúži dôkladnú demokratickú diskusiu, v ktorej národné parlamenty zohrávajú svoju úlohu spolu s inštitúciami EÚ," odkázala komisárka pred svojím vystúpením v Bratislave.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona