Thorntonov návrat na miesto činu po 12 rokoch

NETKY.SK • 14 September 2016, 10:45 • 2 min
Thorntonov návrat na miesto činu po 12 rokoch

TORONTO - Presne pred dvanástimi rokmi, 14. septembra 2004, sa vo finále Svetového pohára podieľal na víťazstve hokejistov Kanady nad Fínskom 3:2 dvoma asistenciami.

slovakia

left justify in out

Hralo sa práve v torontskom Air Canada Centre, kde sa Joe Thornton na rovnakom podujatí pokúsi s "javorovým listom" 17. septembra - 1. októbra nadviazať na zlatý úspech z minulého desaťročia. Skúsený center je spoločne s obrancom Jayom Bouwmeesterom jedným z dvoch pamätníkov triumfu v súčasnom výbere Kanady. V tom predchádzajúcom figuroval ešte ako 25-ročný.

"Pozrite sa na jeho minulú sezónu, hral skvelý hokej," citovala Canadian Press generálneho manažéra reprezentácie Douga Armstronga. Hoci 2. júla oslávil Thornton už svoje 37. narodeniny, v NHL 2015/2016 mal v základnej časti priemer rovný bod na zápas a so 63 asistenciami bol druhým najlepším nahrávačom v súťaži. V play-off potiahol San Jose až do finále Stanleyho pohára. Prehliadnuť jeho hokejový kumšt bolo nemožné. "Zaslúžil si byť v nominácii. Hral dostatočne dobre a bol dôležitou súčasťou svojho tímu," skonštatoval tréner Kanaďanov Mike Babcock.

Thornton naposledy reprezentoval Kanadu na ZOH vo Vancouveri 2010, kde prispel k zisku zlata. Nad návratom do národného tímu po takej dlhej pauze neuvažoval. "Bola to jedna z tých vecí, keď si len tak hráte, nepremýšľate o tom a potom vás vyberú," konštatuje málovravný Jumbo Joe, ktorý aj v pokročilom veku patrí medzi najväčšie hviezdy svetového hokeja. "Mám pred sebou ešte desať rokov, takže sa možno objavím aj na ďalšom Svetovom pohári," doplnil s úsmevom suverénne najstarší hráč v súčasnej kanadskej nominácii.

Muž s 1367 odohranými duelmi v NHL (1341 bodov) rozdelil svoju kariéru medzi dva tímy. V rokoch 1997 - 2005 bol verný Bostonu, od 30. novembra 2005 je hráčom San Jose. V drese Sharks získal Trofej Arta Rossa aj Hartovu trofej. Nesebecký tvorca hry robí spoluhráčov lepšími, čo najvýstižnejšie dokumentuje jeho premiérová sezóna v drese "žralokov". Vtedajšia hviezda tímu Jonathan Cheechoo, v súčasnosti hráč bratislavského Slovana v KHL, mal do Thorntonovho trejdu na konte sedem gólov, po jeho príchode sa v 57 stretnutiach strelecky presadil až 49-krát a získal Trofej Mauricea Richarda určenú najlepšiemu strelcovi sezóny.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies