Theresa Mayová zvolá zasadnutie kabinetu ohľadom operácie proti Sýrii

NETKY.SK • 12 Apríl 2018, 06:23 • 2 min
Theresa Mayová zvolá zasadnutie kabinetu ohľadom operácie proti Sýrii

LONDÝN - Britská premiérka Theresa Mayová zvolala na štvrtok poobede mimoriadne zasadnutie vládneho kabinetu ohľadom reakcie na údajný chemický útok v Sýrii.

slovakia

left justify in out

Ministri budú zvažovať možnosti podpory pre vojenskú operáciu, ktorou pohrozili Spojené štáty a ich spojenci.

 

Mayová je pripravená podniknúť krok proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi aj bez súhlasu britského parlamentu. Ak by kabinet schválil britskú účasť na tejto vojenskej operácii, sily Spojeného kráľovstva by sa mohli pridať k americkej armáde v rámci spoločnej operácie proti vybraným sýrskym cieľom.

 

Ďalšími spojencami tejto vojenskej koalície by mohli byť Saudská Arábia, Francúzsko či Izrael, tie však takýto postup ešte iba zvažujú. Všeobecne sa predpokladá, že britský kabinet Mayovú podporí. Zásah by bol pravdepodobne zameraný na infraštruktúru sýrskeho chemického arzenálu.

 

Hoci Mayovej zo zákona nevyplýva povinnosť žiadať parlament o súhlas na vojenskú ofenzívu, o nedávnych intervenciách v Líbyi a Iraku sa hlasovalo v legislatívnom zbore. Mayovej predchodca David Cameron v roku 2013 nedostal súhlas na útok v Sýrii ohľadom údajného použitia chemických zbraní.

 

Mayová už nariadila britským ponorkám zaujať pozície, z ktorých by bolo možné zasiahnuť Sýriu raketovými strelami. Útok by sa podľa periodika mohol začať už vo štvrtok v noci.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona