Theresa Mayová uznala, že jediným východiskom v otázke brexitu je kompromis

NETKY.SK • 8 Apríl 2019, 06:57 • 2 min
Theresa Mayová uznala, že jediným východiskom v otázke brexitu je kompromis

LONDÝN - Aby sa zažehnala bezvýchodisková situácia ohľadom brexitu, je nutné, aby ku kompromisu pristúpili vláda i labouristi, myslí si britská premiérka Theresa Mayová.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Musíme dohodu (o brexite) schváliť, a preto sme začali hľadať spôsob, ako nájsť dostatočnú podporu v parlamente. A to znamená rokovania s opozíciou," vyhlásila Mayová vo videu, ktoré uverejnila na svojom Twitteri.

 

 

Premiérka tvrdí, že hoci sa s labouristami na mnohých veciach zrejme nikdy nezhodnú, v oblasti brexitu existujú určité zhody, ktoré v prospech celej veci budú musieť využiť a nájsť kompromisné riešenie, aby sa Británia vymanila z tejto patovej situácie. Ku kompromisom bude, samozrejme, nutné pristúpiť na oboch stranách.

 

Mayová s labouristami viedla posledné tri dni intenzívne rokovania, ktorých cieľom bolo dosiahnuť určitý pokrok. Tieto debaty však dopadli tým, že labouristi obvinili konzervatívcov z toho, že reálne neponúkajú žiadnu zmenu.

 

img

 

Labouristi sú za „jemnejší“ brexit, presadzujú zachovanie colnej únie medzi Britániou a EÚ, ako aj účasť Spojeného kráľovstva na spoločnom európskom trhu, no tiež zachovanie únijných noriem v oblastiach ako práva zamestnancov a ochrana životného prostredia.

 

Termín už odloženého brexitu sa pritom nezadržateľne blíži. Už tento piatok (12. apríla) by totiž mala krajina opustiť EÚ v prípade, že nedospeje k prijatiu dohody. V takom prípade je piatok dňom tzv. tvrdého brexitu, ktorého sa obáva celá Únia. Ďalšou možnosťou je vyrokovanie ďalšieho odkladu, ktorým by sa možnosť tvrdého brexitu na čas odvrátila. Mayová momentálne žiada o odklad na 30. júna - v nádeji, že dosiahne s labouristami kompromis a presadí v parlamente dohodu v najbližších týždňoch. To však musí odsúhlasiť každý štát EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies