Theresa Mayova pripustila, že to, čo bolo hlavným mottom kampane za brexit, sa nestane

NETKY.SK • 31 Marec 2017, 13:32 • 2 min
Theresa Mayova pripustila, že to, čo bolo hlavným mottom kampane za brexit, sa nestane

LONDÝN – V rozhovore pre BBC britská premiérka pripustila, že 350 miliónov libier, ktoré sa mali ušetriť týždenne v prípade odchodu Británie z EÚ sa bohužiaľ nestane realitou.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Bol to zavádzajúci a nepresný fakt, na ktorej založili kampaň za brexit, ktorú inicioval momentálne už bývalý premiér GB David Cameron.

Každopádne však potvrdila, že peniaze ktoré odchádzali do fondov EÚ plánuje využiť napríklad v sektore zdravotníctva.

 

Taktiež si uvedomuje, že práve možno tento míľnik priviedol Britániu k rozchodu s EÚ, ktorý ona plne schvaľuje a stojí za ním. Na otázky týkajúce sa zaplatenia 50 biliónov libier ako poplatok za odchod z únie, sa vyjadrila, že zatiaľ žiaden podobný návrh nepadol, ale v každom prípade si Británia splní svoje finančné záväzky voči EÚ, ktoré budú predmetom rokovaní v Bruseli.

 

Premiérka uisťuje, že „v skutočnosti neexistuje žiadna takáto formálna požiadavka zo strany EÚ“. Británia je odhodlaná hájiť záujmy svojich občanov, ktorí sa v referende rozhodli za odchod, no chce to urobiť spôsobom, ktorý rešpektuje zákony európskej 28čky, v súlade s právami a povinnosťami vyplývajúce z členstva. „Budeme sa v rámci rokovaní snažiť zabezpečiť, aby sme v budúcnosti neboli povinný platiť významné sumy únií“„Kampaň pred referendom bola na oboch stranách veľmi vášnivá. Teraz sme už po referende, kde brexit musíme zaviesť do praxe,“ pripúšťa premiérka.

 

Mayová je presvedčená, že aj keď ušetrený kapitál nebude v avizovaných čiastkach z referenda, verí, že odchodom si Británia jednoznačne prilepší. Potom sa otvárajú otázky, či ušetrené finančné prostriedky dokážu vynaložiť tam, kde ich najviac treba. „Naskytá sa tu veľa možností“, vyjadrila sa. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona