Theisen: Slovensko môže prísť o maximum tranzitných poplatkov pri plynovode Nord Stream 2

NETKY.SK • 31 Marec 2017, 13:54 • 2 min
Theisen: Slovensko môže prísť o maximum tranzitných poplatkov pri plynovode Nord Stream 2

BRATISLAVA - Rusko chce čo najskôr pri dodávkach plynu do Európy obísť Ukrajinu. Aj prostredníctvom projektu plynovodu Nord Stream 2, ktorý však rozdeľuje Európsku úniu (EÚ). Kým pre sever Európy je výhodný, členské štáty zo stredu kontinentu na ňom stratia, najviac Slovensko. V rozhovore pre TASR to povedal šéf energetického programu GLOBSEC Policy Institute Nolan Theisen.

slovakia

left justify in out

„V rámci Vyšehradskej štvorky má najlepšiu pozíciu práve Česká republika. Síce vlani podpísala spoločný list krajín V4 pre Európsku komisiu proti tomuto projektu, no v skutočnosti nemá žiadny ekonomický dôvod blokovať výstavbu plynovodu Nord Stream 2. Vlani totiž nespotrebovala jedinú molekulu zemného plynu, ktorý by jej dodalo Slovensko. Nie je od východného smeru vôbec závislá. Najväčším porazeným bude práve Slovensko, ktoré má centrálnu geografickú polohu a môže prísť o maximum tranzitných poplatkov. Navyše, v tejto situácii nemôže nič robiť, len čakať, ako to celé dopadne,“ zdôraznil Theisen.

 

Slovensko sa na možný výpadok pripravuje, spoločnosť eustream sa snaží presadiť nový plynovod Eastring, ktorý by mal spojiť západnú polovicu Európy s Balkánom a zarába aj na reverznom toku plynu na Ukrajinu cez plynovod Vojany - Užhorod s dennou kapacitou viac ako 40 miliónov kubických metrov. Theisen však poukazuje na to, že ide o politicky citlivý projekt, keďže sa na Ukrajinu dostáva ruský plyn zo západu.

 

„Rusko na hlavnom plynovode Bratstvo neumožňuje reverzný tok. Preto môže Slovensko dodávať plyn na Ukrajinu len v limitovanom množstve cez spomínaný malý plynovod. Aj preto do budúcnosti nebude ľahké nahradiť približne 750 miliónov eur z tranzitných poplatkov. Tento malý plynovod však môže zmierniť negatívne dôsledky výpadku týchto príjmov. Navyše k výpadku nepríde hneď, pretože kontrakt s Gazpromom potrvá do roku 2028, čiže dovtedy môže eustream s nejakými príjmami počítať v každom prípade,“ vysvetlil Theisen.

 

Prvou vetvou Nord Streamu sa prepravuje ročne 55 miliárd kubických metrov plynu. Druhá vetva má zvýšiť prepravu na 110 miliárd kubíkov. Nord Stream aj napriek chýbajúcim povoleniam koncom októbra 2016 pridelil zmluvy v hodnote štyroch miliárd eur, okrem iného aj na výrobu 200.000 oceľových potrubí a ich betónového ochranného plášťa.

 

Nord Stream 2 počíta so začiatkom výstavby v prvom kvartáli roka 2018. Všetky podiely v ňom vlastní Gazprom Gerosgaz Holdings, holandská dcéra Gazpromu.

 

„Z obchodného hľadiska sa dá pochopiť snaha Gazpromu, aby obišiel tranzitné štáty a dodával plyn priamo do Nemecka, na najväčší a najdôležitejší európsky trh, kde sa uvoľňuje priestor potom, ako klesá ťažba zemného plynu v Holandsku a vo Veľkej Británii,“ dodal Theisen.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona