The Cranberries si v sobotu podmanili bratislavskú Inchebu

NETKY.SK • 14 Október 2012, 18:59 • 2 min
The Cranberries si v sobotu podmanili bratislavskú Inchebu

The Cranberries si v sobotu podmanili bratislavskú Inchebu - Kultúra Írska hudobná skupina The Cranberries, ktorá zažívala najväčšiu slávu v polovici 90. rokoch, sa v sobotu večer po prvý raz ukázala na Slovensku.

slovakia

left justify in out

img

Írska hudobná skupina The Cranberries, ktorá zažívala najväčšiu slávu v polovici 90. rokoch, sa v sobotu večer po prvý raz ukázala na Slovensku. Už v januári organizátori oznámili, že sa predstaví na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu, no len necelé tri týždne pred júnovým koncertom museli vystúpenie na žiadosť kapely preložiť na jeseň. Zmena termínu si vyžiadala aj zmenu miesta konania koncertu. Dolores O'Riordan a spol. sa napokon predviedli v Incheba Expo aréne pred viac ako 6-tisícovým publikom.

Pred divákov na petržalskom výstavisku sa však najprv o 19:00 postavila slovenská speváčka Katarína Knechtová. Bývalý líderka Pehy stihla v rámci svojich predskokanských 35 minút predstaviť kúsky z nového albumu Tajomstvá (2012), ale i staršie hity ako Za tebou či Naoko spím. Aj keď ľudia na jej vystúpenie reagovali prevažne vlažne, označila ich za skvelé publikum. "Myslím, že kapela môže byť spokojná, lebo tu nebol žiaden zombie,“ povedala sympatická speváčka skôr, než sa pobrala do zákulisia. 

The Cranberries avizovali, že by chceli začať presne o 20:00, a tak sa aj stalo. Na pódium sa najprv dostala celá kapela aj s vokalistkou a po nich najväčšie hviezda - Dolores O'Riordan. Svoj koncert skupina odštartovala inak ako na predchádzajúcich vystúpeniach. Namiesto Just My Imagination zvolila na úvod skladbu Analyse, ktorá je prvým singlom z jej piatej štúdiovky Wake Up and Smell the Coffee (2002). "Je krásne tu byť,“ povedala 41-ročná speváčka s blonďavými vlasmi, pričom okrem iného pochválila tunajšiu kuchyňu. 

Rodáčka z Limericku má hlas, ktorý je veľmi špecifický a ľahko rozpoznateľný. Na druhej strane ju však sprevádza povesť speváčky s nevyrovnanou kvalitou spevu, čo dokázala aj v Bratislave. O'Riordan miestami kapelu predbiehala i dobiehala, aj keď v jej prospech môže hovoriť skutočnosť, že sa okrem spevu venovala aj publiku, hrala na niekoľkých gitarách a počas koncertu takmer neustále chodila po pódiu. Bolo by zaujímavé dať jej krokomer a zistiť, koľko stoviek metrov počas jedného vystúpenia absolvuje. To, na čo sa mnoho návštevníkov koncertu sťažovalo najviac, však bolo ozvučenie. Jeho kvalita závisela od miesta, kde človek stál či sedel, každopádne so zvukom to v sobotu večer mohlo byť určite oveľa lepšie. 

Kapela sa po úvodných singloch Animal Instinct alebo Just My Imagniation z nahrávky Bury the Hatchet (1999) vybrala naprieč svojou kariérou. Nechýbali piesne z ostatnej štúdiovky Roses (2012) ako Schizophrenic Playboys či Losing My Mind, ale ani skladby z debutu Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We? (1993), napríklad Waltzing Back, Wanted alebo Put Me Down. 

The Cranberries v sobotu zahrali aj sólové piesne svojej speváčky, konkrétne kúsky Ordinary Day a The Journey. Po inštrumentálke Shattered sa O'Riordan šla prezliecť, aby sa o pár minút na pódium vrátila so zaujímavými ružovými šatami. O niečo neskôr zaznela pieseň Twenty One, ktorú speváčka venovala všetkým, ktorí majú 21 rokov. Mimochodom túto skladbu hrajú na turné po prvý raz od roku 1995. Hneď po nej nasledoval hit Linger, ktorý odštartoval kariéru tejto írskej skupiny. "To bola tuším prvá vec, ktorú sme spolu napísali,“ uviedla v slovenskej metropole jedna z najbohatších írskych hudobníčok. 

Aj keď bola pesnička Linger očakávanou skladbou, ozajstné šialenstvo v prvých radoch vyvolal až ďalší hit - Salvation. Kapela v tempe nepoľavila a fanúšikom ponúkla ďalšie známe skladby I Can't Be With You a Promises, ktoré patria k tomu najlepšiemu, čo skupina vyprodukovala. The Cranberries sa zrejme držia hesla, že v tom najlepšom treba prestať, a tak sa po 85 minútach po prvý raz pobrali do zákulisia. 
Po búrlivom skandovaní sa skupina na pódium vrátila. Ako prvý prídavok zaznela pieseň Conduct z albumu Roses. Na zlaté 90. roky si formácia spomenula v nasledujúcej No Need To Argue. Vrchol večera sa v tej chvíli blížil. Pesničku Zombie napísala O'Riordan po tom, čo v marci 1993 zomreli vo Warringtone pri bombovom útoku Írskej republikánskej armády (IRA) dvaja malí chlapci. Pieseň s mierovým posolstvom sa stala jedným z najväčších hitov 90. rokov a dodnes je povinnou výbavou každého koncertu The Cranberries. Pri jeho interpretácii v Inchebe doslova behal mráz po chrbte. 

Definitívnou bodkou za premiérovým slovenským koncertom kapely bola skladba Dreams. "Verím, že ste si to užili, my určite áno. Dúfam, že sa sem ešte vrátime,“ povedala pri rozlúčke s publikum matka troch detí, ktorá sa pred prídavkami opäť stihla prezliecť. Skupina bude vo svojom európskom turné pokračovať už dnes vo Varšave. Do konca roka ju čaká ešte množstvo koncertov, na jej vystúpenia sa môžu tešiť fanúšikovia vo Francúzsku, Taliansku, Luxembursku, Belgicku, Holandsku, Veľkej Británii, Česku, Rakúsku, Nemecku, Švajčiarsku i Srbsku. Možno na nich zaznejú aj hity Ode to My Family a Free to Decide, ktoré v Bratislave chýbali. 

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies