Thatcherovej telo previezli do parlamentu

NETKY.SK • 16 Apríl 2013, 17:31 • 2 min
Thatcherovej telo previezli do parlamentu

LONDÝN - Rakvu s telom zosnulej britskej expremiérky Margaret Thatcherovej v utorok previezli do budovy britského parlamentu, kde niekdajšej šéfke Downing Street budú môcť dať poslanci poslednýkrát zbohom ešte pred plánovaným pohrebom.

slovakia

left justify in out

Ten sa uskutoční už v stredu, pričom smútočná ceremónia je naplánovaná v Katedrále svätého Pavla. Pozvánku dostali viacerí svetoví lídri, chýba však medzi nimi argentínska prezidentka Cristina Kirchnerová. Pozvánku dostal namiesto nej veľvyslanec Argentíny v Británii, ten ju však v utorok oficiálne odmietol. Argentína a Británia majú napäté vzťahy od vojny o Falklandy v roku 1982, keď Thatcherová vyslala na ostrovy armádne jednotky a vrátila ich do rúk späť Britom.

Na stredajšiu poslednú rozlúčku pozvali do Londýna vyše 2000 hostí z celého sveta. Viaceré osobnosti z čias studenej vojny ako bývalý sovietsky líder Michail Gorbačov, niekdajší nemecký kancelár Helmut Kohl či vdova po americkom exprezidentovi Ronaldovi Reaganovi Nancy však pre oslabené zdravie do Londýna neprídu. Na pohrebe expremiérky bude prítomná aj britská kráľovná Alžbeta II., ktorá pritom na pohreby politikov zásadne nechodí - naposledy urobila výnimku po smrti expremiéra Winstona Churchila v roku 1965.

Bývalá britská premiérka zomrela minulý pondelok vo veku 87 rokov. Thatcherová, prezývaná aj Železná lady, pôsobila na čele britskej vlády v rokoch 1979 až 1990. Stala sa prvou ženou na tomto poste v britskej histórii. Počas 11-ročného pôsobenia na čele britskej vlády sa jej podarilo stabilizovať ekonomiku krajiny a v spolupráci s americkým prezidentom Ronaldom Reaganom vrátila Londýn do pozície jedného z lídrov medzinárodného spoločenstva. Vo svojej vlasti mala však množstvo odporcov najmä z radov tých, ktorí jej reformy označovali za antisociálne.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies