Thatcherovej exminister je za vystúpenie z EÚ

NETKY.SK • 7 Máj 2013, 11:05 • 2 min
Thatcherovej exminister je za vystúpenie z EÚ

LONDÝN - Bývalý člen kabinetu dnes už zosnulej expremiérky Margareth Thatcherovej v utorok verejne vyzval na vystúpenie Veľkej Británie z Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Lord Nigel Lawson, ktorý v Thatcherovej kabinete pôsobil ako minister financií, tak urobil v najnovšom článku zverejnenom v denníku The Times. Ekonomické výhody by podľa neho v prípade opustenia EÚ prevážili nad "ekonomickými nákladmi" takéhoto kroku.

Odchod Británie z európskej dvadsaťsedmičky by podľa neho Londýn zachránil od "šialenej regulácie" a krajine by umožnil vyhnúť sa napríklad kontroverznej dane z finančných transakcií, nad ktorou uvažuje Brusel. "Nielenže sa naše záujmy čoraz väčšmi odlišujú od záujmov členov eurozóny, ale... stávame sa viac a viac bezvýznamnejšími," píše lord Lawson. 

Britský premiér David Cameron koncom januára vyhlásil, že ak sa jeho Konzervatívnej strane podarí vyhrať najbližšie voľby, pokúsi sa vyrokovať nové podmienky členstva krajiny v EÚ a následne do konca roka 2017 vypíše referendum o zotrvaní v únii. Za členstvo by podľa posledných prieskumov hlasovala len tretina obyvateľov a za vystúpenie je asi polovica Britov. To, že Británia nijako neprofituje z členstva v EÚ, si myslí tretina obyvateľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies