Thatcherová by bola za reformy EÚ, nie za odchod Británie z bloku

NETKY.SK • 8 Február 2016, 09:31 • 2 min
Thatcherová by bola za reformy EÚ, nie za odchod Británie z bloku

LONDÝN - Margaret Thatcherová by podporila navrhovanú dohodu, ktorá by viedla k zotrvaniu Británie v 28-člennej Európskej únii. V článku v dnešnom vydaní nedeľníka Sunday Times to tvrdí dlhoročný poradca zosnulej britskej premiérky Charles Powell.

slovakia

left justify in out

Podľa neho Thatcherová nebola veľkým nadšencom EÚ, ale v súčasnej situácii by bola skôr za reformy ako za odchod Británie z eurobloku.

 

Záštita ľudí blízkych idolu britských konzervatívcov by mohla byť teraz dôležitá pre premiéra Davida Camerona, ktorý sa snaží presvedčiť poslancov i členov Konzervatívnej strany, že pre Britániu by bolo lepšie zostať v EÚ.

 

Predseda britskej vlády pred ostatnými parlamentnými voľbami prisľúbil, že do konca roku 2017 vypíše referendum o zotrvaní Británie v EÚ. Predtým chce ale vyjednať zmeny vo vzťahoch medzi ostrovným kráľovstvom a EÚ.

 

Pre viaceré členské štáty je najspornejšou snaha Londýna obmedziť sociálne dávky pre prisťahovalcov z ostatných krajín EÚ. Cameron chce dosiahnuť aj posilnenie právomocí národných parlamentov, zmeny vo fungovaní eurozóny a menšie zapojenie do eurointegrácie.

 

Tieto Britániou navrhované zmeny posúdia lídri EÚ na summite 18. februára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona