Thatcherová bola jedna z najvýznamnejších političiek

NETKY.SK • 8 Apríl 2013, 17:58 • 2 min
Thatcherová bola jedna z najvýznamnejších političiek

BRATISLAVA - Správu o úmrtí jednej z najvýznamnejších svetových političiek 20. storočia, bývalej predsedníčky vlády Spojeného kráľovstva a šéfky britskej Konzervatívnej strany Margareth Thatcherovej prijala strana SDKÚ-DS s hlbokým zármutkom. Pre agentúru SITA to uviedol predseda strany Pavol Frešo.

slovakia

left justify in out

Pre Slovensko, ako súčasť komunistického Československa, bola podľa jeho slov politika Železnej lady Margareth Thatcherovej nesmierne dôležitá. "Spolu s vtedajším prezidentom USA Ronaldom Reaganom prispela zásadnou mierou k porážke Sovietskeho zväzu v studenej vojne a k pádu totality v našej vlasti," doplnil. Aj v dnešných časoch ekonomickej krízy v Európskej únii, či problémov zadlžených krajín by mal byť pre celú Európu aktuálny jej odkaz politiky šetrenia, reforiem a ekonomickej stabilizácie krajín. "Politika britskej Železnej lady, najvýznamnejšej pravicovej političky všetkých čias, by mala byť vzorom pre všetky stredo-pravé politické strany nielen na Slovensku, ale aj v Európe," informoval Frešo s tým, že osobnosť jej formátu bude v dnešnom svete veľmi chýbať. "SDKÚ-DS sa skláňa pred jej pamiatkou," dodal.

Informáciu o jej smrti prijal so zármutkom aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. "Hoci sme sa nikdy osobne nestretli, vždy som si ju vážil ako štátničku, ktorá zmenila tvár nielen britskej, ale aj celosvetovej politiky. Aj keď sme nie vždy súhlasili s jej názormi, niet pochýb, že svet dnes prišiel o jednu z najväčších osobností modernej histórie," informoval agentúru SITA Lajčák.

Niekoľkonásobná premiérka bola podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) vodcom s výnimočnou vôľou, víziou a odhodlaním, vďaka čomu dokázala neraz plávať proti prúdu. Margareth Thatcherová nebola len postrachom pre britskú ľavicu a všemocné odborárske hnutie, ale aj pre komunistické vlády za železnou oponou. "Ešte máme v pamäti, ako sa na zatváraní neefektívnych baní a protestoch britských baníkov živila komunistická propaganda aj v bývalom Československu. Margareth Thatcherová však domácemu ani medzinárodnému tlaku nepodľahla a britský priemysel dokázala postaviť na nohy," informovala SaS. Nezabudnuteľná je podľa SaS jej rozhodnosť, keď vzdialené Falklandy anektovala argentínska armáda, pričom po krátkej vojenskej potýčke sa ostrovy vrátili späť pod britskú korunu. "Ako symbol klasického kapitalizmu a britského euroskepticizmu si Margareth Thatcherová postavila proti sebe početné zástupy odporcov. Aj to je dôkaz o jej výnimočnosti. Česť jej pamiatke," dodala strana Sloboda a Solidarita.

Bývalá britská premiérka Margareth Thatcherová zomrela dnes vo veku 87 rokov. S odvolaním sa na jej hovorcu lorda Bella o tom informovala britská vysielacia stanica BBC. "Barónka Thatcherová zomrela v pokoji po infarkte dnes ráno," uviedol Bell. Thatcherová, prezývaná aj Železná lady, pôsobila na čele britskej vlády v rokoch 1979 až 1990. Stala sa tiež prvou ženou na tomto poste v britskej histórii. Thatcherová bola poslankyňou za Konzervatívnu stranu už od roku 1959. Pôsobila tiež ako ministerka školstva a v roku 1975 na čele konzervatívcov vystriedala bývalého premiéra Edwarda Heatha. Stranu priviedla k volebným víťazstvám v rokoch 1979, 1983 a 1987. Thatcherovej sa počas jej 11-ročného pôsobenia na čele britskej vlády podarilo stabilizovať ekonomiku krajiny a v spolupráci s americkým prezidentom Ronaldom Reaganom vrátila Londýn do pozície lídra medzinárodného spoločenstva. Vo svojej vlasti mala však množstvo odporcov najmä z radov tých, ktorí jej reformy označovali za antisociálne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies