Thajský parlament vyzval korunného princa Vatčirálongkóna, aby nastúpil na trón

NETKY.SK • 29 November 2016, 09:26 • 2 min
Thajský parlament vyzval korunného princa Vatčirálongkóna, aby nastúpil na trón

BANGKOK - Thajský parlament dnes oficiálne vyzval korunného princa Mahu Vatčirálongkóna, aby nastúpil na kráľovský trón. Informovala o tom thajská televízia Thai PBS, ktorá zasadnutie parlamentu vysielala v priamom prenose.

slovakia

left justify in out

Agentúra DPA uviedla, že Vatčirálongkón musí najprv akceptovať výzvu parlamentu a až potom bude oficiálne vyhlásený za kráľa Rámu X. Podľa DPA nie je jasné, kde sa korunný princ momentálne zdržiava a kedy sa uskutoční jeho stretnutie s regentom Prémom Tinsúlánonom. Tinsúlánon sa ujal vládnutia po tom, ako korunný princ po smrti svojho otca, kráľa Pchúmipchóna Adundéta (Rámu IX.), oznámil, že potrebuje viac času, aby sa s jeho smrťou vyrovnal.

 

Dnešnému zasadnutiu parlamentu prechádzalo spoločné zasadnutie vlády a Národnej rady pre mier a poriadok, ktorého účastníci prijali spoločné vyhlásenie s výzvou k parlamentu, aby korunného princa oficiálne vyzval nastúpiť na trón.

 

Očakáva sa, že Mahá Vatčirálongkón v stredu alebo v štvrtok prijme na audiencii najvyšších ústavných činiteľov i regenta.

 

Korunný princ Vatčirálongkón je jediným synom kráľa Rámu IX. V záležitostiach kráľovského dvora sa dlhé roky neangažoval, ale v poslednom čase začal byť aktívnejší a objavoval sa aj na dôležitých podujatia dvora.

 

V posledných rokoch trávil dlhší čas aj v nemeckom Mníchove, kde vlastní vilu. Jeho hlavné sídlo sa však nachádza v Bangkoku.

 

Kráľ Pchúmipchón Adundét zomrel v 13. októbra vo veku 88 rokov. Bol najdlhšie vládnucim monarchom sveta. V Thajsku - krajine zažívajúcej na politickej scéne časté turbulencie - panoval 70 rokov a pôsobil ako zjednocujúca vnútroštátna sila.

 

Thajsko má aj teraz vojenskú vládu, ktorá je dôsledkom vojenského prevratu z mája 2014. Vládnuci vojenský režim prisľúbil, že v roku 2017 sa uskutočnia všeobecné voľby. Niektoré rozhodnutia vojenskej vlády však naďalej vzbudzujú obavy: podľa novej ústavy totiž o novom premiérovi bude hlasovať juntou vymenovaný Senát.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies