Thajský parlament uznal expremiérku Šinavatrovú za vinnú z nedbanlivosti

NETKY.SK • 23 Január 2015, 07:29 • 2 min
Thajský parlament uznal expremiérku Šinavatrovú za vinnú z nedbanlivosti

BANGKOK - Thajský parlament uznal dnes expremiérku Jinglak Šinavatrovú za vinnú z nedbanlivosti v súvislosti s kontroverzným systémom dotácií pre pestovateľov ryže. Na základe tohto rozhodnutia má zakázané pôsobiť v politike päť rokov, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Šinavatrová, ktorú vlani v máji - niekoľko dní pred vojenským prevratom - zbavili úradu za zneužitie právomocí, sa bráni tým, že systém, v rámci ktorého dostali farmári zaplatené za ryžu viac ako bola trhová cena, bol dobrý pre ekonomiku.
      

"Pomohlo to tým, ktorí majú nižšie príjmy, aby viac zarobili. Farmári sú oporou krajiny," vysvetlila. Oponenti expremiérky ale tvrdia, že systém bol drahý, nehospodárny a príznačný pre populistickú politiku s cieľom získať si hlasy vidiečanov.
      

V súvislosti s kontroverzným systémom dotácií obžaluje expremiérku aj thajský generálny prokurátor. Podľa dnešného vyjadrenia úradu generálnej prokuratúry sa Šinavatrová bude zodpovedať pre najvyšším súdom. V prípade uznania viny jej hrozí najviac desať rokov väzenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies