Thajský kráľ vymenoval nového budhistického patriarchu

NETKY.SK • 7 Február 2017, 13:20 • 2 min
Thajský kráľ vymenoval nového budhistického patriarchu

BANGKOK - Thajský kráľ Ráma X. vymenoval nového najvyššieho budhistického patriarchu krajiny. Tento post bol neobsadený od úmrtia predchádzajúceho patriarchu pred vyše tromi rokmi. Novou hlavou thajského budhizmu sa stane Somdeč Pchra Mahá Munivong, opát chrámu Vat Ratčabopchit v centre Bangkoku, informovala dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Na základe kráľovho rozhodnutia sa stane novým šéfom tzv. najvyššej rady sangha, ktorá je vrcholným náboženským orgánom thajských budhistov.

 

"Prípravy (na uvedenie nového patriarchu) prebiehajú už dlho a oficiálna ceremónia sa uskutoční v nedeľu v (bangkockom) Chráme smaragdového Buddhu," oznámil dnes thajský premiér Prajut Čan-o-Ča.

 

Nový patriarcha má 89 rokov - predchádzajúci zomrel ako 100-ročný. Otázka vymenovania nového patriarchu sa v Thajsku stala predmetom zákulisného politického boja.

 

Thajský parlament vlani v decembri formou legislatívneho dodatku priznal kráľovi výhradnú právomoc vymenovať najvyššieho predstaviteľa thajského budhizmu. Poslanci tým rozhorčili predstaviteľov thajských kláštorov, ktorí tým fakticky stratili právo zasahovať do procesu výberu nového patriarchu.

 

Až do zmeny zákona kandidáta na patriarchu nominovala najvyššia rada sangha a kráľ ho len formálne schvaľoval. Členovia rady vlani vybrali aj doterajšieho dočasného patriarchu, s ktorého voľbou však nesúhlasil premiér Prajut Čan-o-Ča.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies