Thajsko zverejnilo kontroverzný návrh novej ústavy

NETKY.SK • 29 Marec 2016, 15:11 • 2 min
Thajsko zverejnilo kontroverzný návrh novej ústavy

BANGKOK - V Thajsku dnes zverejnili kontroverzný návrh novej ústavy, o ktorom by voliči mali v auguste hlasovať v referende. Podľa kritikov nová ústava nezabezpečí prechod krajiny k demokracii.

slovakia

left justify in out

Návrh ústavy má 105 strán a 279 článkov, povedal reportérom predseda vojenskou juntou menovanej osobitnej komisie, ktorá ho vypracovala, Míčaj Ručupchan (77), informovala tlačová agentúra AP. Podľa jeho vyjadrenia je cieľom ústavy zabezpečiť "prosperitu občanov" a budúcnosť bez korupcie. Ústava však "nedáva moc výlučne do rúk občanov".


Jeden zo sporných článkov sa týka 250-členného Senátu. Jeho členovia majú byť všetci menovaní a zasadnúť v ňom majú aj šiesti velitelia ozbrojených síl. Návrh ústavy navrhuje obnoviť dolnú komoru parlamentu, ktorej 500 členov by mohlo zvoliť za premiéra aj človeka, ktorý nie členom tejto komory parlamentu, za predpokladu, že by návrh podporilo vyše 250 jej poslancov. Jeho vymenovanie by následne museli schváliť na spoločnom zasadnutí obe komory parlamentu.


"Zdá sa, že sa junta chce vrátiť ku kompromisu z 80. rokov, keď bola moc rozdelená medzi zvolených politikov a armádnych generálov a premiérom bol vojak," citovala tlačová agentúra DPA riaditeľa Inštitútu pre bezpečnosť a medzinárodné štúdie na Univerzite kráľa Rámu V., Thitinana Pchongsuthiraka.


Menovaný Senát by podľa neho znamenal, že "zvolená vláda bude slabá a pod kontrolou". Podľa autorov návrhu ústavy majú však uvedené ustanovenia jediný cieľ - zaručiť stabilitu vlády. Podľa Míčaja bude Senát slúžiť iba ako "poradný" orgán a zvolá spoločné zasadnutie oboch komôr parlamentu len v prípade, ak v dolnej komore nastane "nezhoda".


Thajský pracovník organizácie Human Rights Watch, Sunaj Phásuk, s tým nesúhlasí. Podľa neho má ústava jasne za cieľ oslabiť demokraciu i vzájomnú kontrolu jednotlivých zložiek moci a udržať na čele armádu.


V pondelok veliteľ pozemných síl Thíračaj Nakvanit a vicepremiér Pravit Vongsuvan reportérom povedali, že politici, ktorí otvorene kritizujú návrh novej ústavy, budú musieť "zmeniť postoj".
Premiér Prajut Čan-o-Ča dnes dodal, že otvorení kritici junty a novej ústavy by mohli byť zadržaní na niekoľko dní alebo aj týždňov, ak svoju rétoriku nezmiernia. "Junta jasne povedala, že nebude tolerovať kritikov a nesúhlasné názory," dodal Sunaj. "Prečo máme mať za týchto podmienok vôbec voľby?"


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona