Thajsko zakázalo komerčnú formu náhradného materstva pre cudzincov

NETKY.SK • 7 August 2015, 13:00 • 2 min
Thajsko zakázalo komerčnú formu náhradného materstva pre cudzincov

BANGKOK - V Thajsku začína platiť zákon, ktorý skomplikuje situáciu ľudí hľadajúcich v Ázii náhradnú matku, ktorá by vynosila ich dieťa. Do Thajska zvykli prichádzať páry z celého sveta kvôli priaznivým cenám za služby náhradnej matky, ktorej sa implantuje embryo biologických rodičov alebo sa využíva umelé oplodnenie alebo inseminácia.

slovakia

left justify in out

Náklady na služby náhradnej matky v Thajsku boli nižšie ako 50.000 dolárov (46.000 eur), pričom v USA sa za to platí asi 150.000 dolárov (138.000 eur). Nový zákon, ktorý nadobudol účinnosť tento mesiac, zakazuje komerčnú formu náhradného materstva pre zahraničných klientov. Za porušenie zákona môže súd uložiť trest do desať rokov väzenia a pokutu vo výške 200.000 bahtov (5200 eur).

 

Náhradnú matku si podľa zákona môžu najať len thajské heterosexuálne páry, ktoré žijú v manželstve viac ako tri roky. Prijatie zákona, ktorý sa začal prerokúvať vlani, si vynútila séria škandálov okolo náhradného materstva. Najviac medializovaný prípad sa týkal thajskej náhradnej matky, ktorá za peniaze porodila dvojčatá austrálskemu páru. Rodičia si však zobrali len zdravé dievčatko a chlapec s Downovým syndrómom zostal Thajčanke, ktorá sľúbila, že sa o neho bude starať ako o vlastného.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies