Thajsko v mori čiernej farby - začal sa oficiálny štátny smútok za kráľom

NETKY.SK • 14 Október 2016, 10:10 • 2 min
Thajsko v mori čiernej farby - začal sa oficiálny štátny smútok za kráľom

BANGKOK - Thajsko, krajina často spájaná s jasnými farbami rôznych sociálnych hnutí, sa dnes oblieklo prevažne do čiernej, keďže po smrti kráľa Pchúmipchóna Adundéta sa začal oficiálny štátny smútok.

slovakia

left justify in out

Cestujúci vo vlakoch, zamestnanci v obchodoch a dokonca aj rekreační bežci v parku Lumpini v centre metropoly Bangkok si dali na seba čierne oblečenie na pamiatku hlboko uctievaného kráľa.

Mnohé webové stránky v Thajsku, vrátane prehliadača Google a novín Bangkok Post, boli ladené do odtieňov sivej farby.

 

Ľudia táborili aj v noci nadnes pred nemocnicou Siriradž v Bangkoku, kde kráľ vo štvrtok popoludní vo veku 88 rokov pokojne zomrel, a ďalší obyvatelia Thajska neustále prichádzali z ostatných častí krajiny, aby mu vzali poslednú poctu.

 

Woraporn Džukkhomová pricestovala do Bangkoku z provincie Lampang, 600 kilometrov na sever, len čo sa vo štvrtok večer správu úmrtí kráľa dozvedela. "Jednoducho som tu musela byť," povedala. "Je to naša posledná možnosť rozlúčiť sa s ním."

 

Kráľov jediný syn, korunný princ Vatčirálongkón (64), má dnes popoludní podľa plánu viesť sprievod, ktorý odprevadí telo panovníka z nemocnice Siriradž do Veľkého paláca. Thajsko plánuje uskutočniť 100 dní oficiálnych obradov a náboženských rituálov.

 

Pchúmipchón Adundét nastúpil na trón 9. júna 1946. Bol milovaným kráľom, ktorý vládol 70 rokov a pôsobil ako zjednocujúca sila v krajine počas častých turbulencií v thajskej politike. Jeho nástupcom bude korunný princ Vatčirálongkón.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies