Thajsko slávi 85. narodeniny svojho kráľa

NETKY.SK • 5 December 2012, 12:11 • 2 min
Thajsko slávi 85. narodeniny svojho kráľa

Thajsko slávi 85. narodeniny svojho kráľa - Politika Tisíce ľudí vyšli dnes do ulíc Bagkoku, aby pozdravili svojho kráľa Pchúmipchóna Adundéta, ktorý sa dnes dožíva 85 rokov.

slovakia

left justify in out

imgTisíce ľudí vyšli dnes do ulíc Bagkoku, aby pozdravili svojho kráľa Pchúmipchóna Adundéta, ktorý sa dnes dožíva 85 rokov. Keďže vládne už 66 rokov, je aj najdlhšie panujúcou hlavou štatu na svete a najdlhšie vládnucim kráľom Thajska.

Trón, na ktorom sedel panovník, umiestnili na balkóne kráľovského paláca, odkiaľ predniesol krátky prejav o národnom súlade. Po jeho boku stál korunný princ Vajiralongkorn. Prejav v priamom prenose odvysielali všetky miestne televízne a rozhlasové stanice, informovala agentúra RIA Novosti.

Ako pripomína ruská agentúra, masovú audienciu kráľ poskytol len šiesty raz za 66 rokov svojho panovania. 

Pchúmipchón Adundét je od roku 2009 dlhodobo hospitalizovaný v bagkockej nemocnici Sirirat, odkiaľ ho dnes v sprievode slávnostnej kolóny a za jasotu davov lemujúcich trasu previezli do kráľovského paláca.

Podľa odhadov sa na Kráľovskom námestí pred palácom a v uliciach mesta zišlo dnes od 200.000 do 500.000 ľudí. Väčšina z nich bola oblečená v žltom - farbe kráľovského rodu, mnohí mávali thajskými zástavami a zástavami s kráľovým portrétom či jeho insígniami. 

Vysoká účasť, ako pripomína agentúra AP, je dôkazom náklonnnosti veľkej časti thajského obyvateľstva k svojmu panovníkovi, a to aj napriek pochybnostiam ohľadom budúcnosti monarchie a politickým krízam v krajine. 

Piaty december je v Thajsku najvýznamnejším štátnym sviatkom a keďže má na počesť panovníka ako otca národa aj názov Deň otca, Thajčania v tento deň prinášajú darčeky svojim biologickým otcom a starým otcom. Tradičným darom je kvet tropickej rastliny z čeľade kánovitých.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies