Thajsko si pripomenulo 11. výročie vĺn cunami pri zemetrasení v Indickom oceáne

NETKY.SK • 26 December 2015, 11:55 • 2 min
Thajsko si pripomenulo 11. výročie vĺn cunami pri zemetrasení v Indickom oceáne

BANGKOK - V provinciách na juhu Thajska sa na rôznych miestach popri západnom pobreží dnes konali smútočné obrady na pamiatku vyše 5300 obetí, ktoré si v krajine pred 11 rokmi vyžiadali obrovské prívalové vlny cunami.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

 

Na ostrove dovolenkárov Phuket na juhu Thajska sa konali viaceré smútočné podujatia - pri pamätníku na pláži Kamala, pri spomienkovom múre Mai Khao, na radnici mesta Phuket a na pláži Patong.

 

Spoločné obrady niekoľkých vierovyznaní sa konali aj v ďalších letoviskách.

 

Na smútočné podujatia pricestovali zo zahraničia do Thajska mnohí príbuzní, ktorí pri katastrofe z 26. decembra 2004 stratili svojich blízkych.

 

Prívalové vlny cunami zasiahli krajinu na vrchole turistickej sezóny, keď boli pláže a ostrovy v Thajsku plné dovolenkárov - zahynuli ich tisíce, spolu s nimi aj zamestnanci a dedinčania.

 

Thajsko je jednou z krajín, zasiahnutých vlnami cunami, ktoré vyvolalo mohutné zemetrasenie s magnitúdou 9,1 v Indickom oceáne. Vyskytlo sa pri pobreží indonézskeho ostrova Sumatra. Prírodná pohroma si vyžiadala podľa odhadov celkovo 230.000 ľudských životov, väčšinu v Indonézii.

 

Išlo o najväčšie zaznamenané vlny cunami v dejinách. Priniesli straty na životoch a škody nielen v Thajsku a Indonézii, ale aj v Indii, Malajzii, na Srí Lanke a ďalších miestach v Indickom oceáne, vrátane pobrežnej Afriky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies