Thajsko oslavuje 70. výročie nástupu kráľa na trón

NETKY.SK • 9 Jún 2016, 09:02 • 2 min
Thajsko oslavuje 70. výročie nástupu kráľa na trón

BANGKOK - Thajsko si dnes pripomenulo 70. výročie nástupu kráľa Pchúmipchóna Adundéta na trón. Cesty okolo Veľkého paláca v Bangkoku boli uzavreté pre obrad dávania almužien za účasti 770 budhistických mníchov na oslavu vlády kráľa ako hlavy štátu, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Stovky Thajčanov sa zhromaždili už pred úsvitom, aby sa na tejto slávnosti zúčastnili. Takmer všetci boli oblečení v žltom, čo je oficiálna farba kráľa.

 

Kráľ Pchúmipchón má 88 rokov a je najdlhšie vládnucim monarchom na svete. Počas niekoľkých uplynulých rokov strávil veľa času v nemocnici, bojujúc s rôznymi chorobami.

 

"Keby som žil aj stovku životov, považoval by som sa za šťastného, že žijem za vlády jeho veličenstva," nechal sa počuť istý zdravotnícky pracovník z metropoly.

 

"Je to jediný kráľ, ktorého som kedy poznal. Modlím sa za jeho skoré uzdravenie, aby mohol pokračovať vo vedení nás, svojich detí," povedal pre DPA zase jeden roľník z neďalekej provincie.

 

Kráľovskí lekári v utorok oznámili, že monarcha absolvoval operáciu srdca na rozšírenie artérie. Na verejnosti sa objavil posledný raz v januári.

 

Kráľ je v Thajsku považovaný za zjednocujúcu postavu. Obavy o jeho zdravie a nástupníctvo na trón zvýšili v tejto ázijskej krajine, kde vládne vojenská junta, politickú neistotu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies