Thajsko odsúdilo študentov za úražku kráľovskej cti počas divadelnej hry

NETKY.SK • 23 Február 2015, 10:43 • 2 min
Thajsko odsúdilo študentov za úražku kráľovskej cti počas divadelnej hry

BANGKOK - Thajsko dnes odsúdilo dvoch študentov na dva a pol roka väzenia za urážku kráľovskej cti počas divadelnej hry uvedenej na univerzite. Informácie priniesla dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

V Thajsku od prevratu z mája 2014 platí stanné právo, pričom rastú aj obavy o zdravie všeobecne rešpektovaného, no chorľavejúceho 87-ročného kráľa Pchúmipchóna Adundéta.

"Obaja podozriví konali v rozpore so zákonom 112 a sú odsúdení na päťročný trest ... znížený na polovicu," citovala dnes agentúra Reuters verdikt súdu, ktorý sa rozhodol zmierniť výšku trestu vzhľadom na to, že sa odsúdení k svojmu činu priznali.

 

V Thajsku platí zákon o urážke kráľovskej cti a je najprísnejším zákonom tohto typu na svete. Očierňovanie, urážka alebo zastrašovanie kráľa sa na jeho základe považujú za trestný čin. Previnilcom hrozí až 15-ročné väzenie.

 

Dvojicu thajských študentov vo veku 23 a 26 rokov zatkli na pôde univerzity v Bangkoku v auguste minulého roka po tom, ako tam uviedli satirickú divadelnú hru s názvom "Vlčia nevesta", a to na 40. výročie zásahu armády voči prodemokratickým študentom. Dej sa odohrával vo fiktívnom kráľovstve a v hre vystupoval panovník a jeho poradca.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies