Thajskí dopravcovia kvôli smrti kráľa Rámu IX. posilnili linky do Bangkoku

NETKY.SK • 17 Október 2016, 11:00 • 2 min
Thajskí dopravcovia kvôli smrti kráľa Rámu IX. posilnili linky do Bangkoku

BANGKOK - Thajskí dopravcovia v týchto dňoch výrazne posilnili vlakové a autobusové spojenie do Bangkoku, kam prichádzajú obyvatelia krajiny, aby prejavili úctu zosnulému kráľovi Pchúmipchónovi Adundétovi (Rámovi IX.). Zvýšil sa aj počet letov na vnútroštátnych linkách.

slovakia

left justify in out

Mnohí dopravcovia priamo v Bangkoku sa pritom rozhodli, že budú ľudí po meste prepravovať zadarmo.

Telo zosnulého kráľa prepravili z nemocnice, kde 13. októbra zomrel, do Veľkého kráľovského paláca už deň po jeho smrti.

 

V súlade s tradíciou sa v ten deň začalo obdobie 172 dní, keď budhistickí mnísi budú až do 21. januára odriekať modlitby za pokoj jeho duše. V 15. deň po skončení týchto modlitebných obradov sa radoví občania budú môcť tiež modliť pri kráľovskej hrobke. Nateraz môžu len zanechať svoje odkazy v kondolenčnej knihe vystavenej v osobitnom krídle kráľovského paláca.

 

Pred palácom stoja ľudia v dlhých radoch a čakajú, aby mohli vzdať poctu zosnulému panovníkovi. Dobrovoľníci medzi nimi roznášajú nápoje a jedlo. Bangkocká radnica zriaďuje na území mesta čoraz viac miest, kde takíto pútnici budú môcť prenocovať.

 

Ako informovala spravodajská televízia CNN, smútku, ktorý v krajine vyvolala smrť obľúbeného panovníka, sa prispôsobili napr. aj obchody s odevmi, kde figuríny vo výkladoch obliekli do čierneho oblečenia. Hotely vyzvali svojich hostí, aby na znak rešpektu k Thajčanom dodržiavali miestne zvyklosti spojené so smútením a obliekali sa do tmavších odevov. Mnohé bary a reštaurácie v Bangkoku prestali predávať alkohol. Rozhlasovým a televíznym vysielateľom vláda nariadila, aby sa najmenej 30 dní od kráľovej smrti zdržali vysielania zábavných programov i športových prenosov.

 

Dátum pohrebu kráľa nie je stále známy. Podľa tradície sa obrad kremácie uskutoční na bangkockom námestí Sanam Luang, kde kvôli nej vybudujú špeciálnu dočasnú stavbu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies