Thajská vláda aj opozícia oslavujú po voľbách víťazstvo

NETKY.SK • 3 Február 2014, 08:49 • 2 min
Thajská vláda aj opozícia oslavujú po voľbách víťazstvo

BANGKOK - Obe strany politického konfliktu v Thajsku oslavujú svoje víťazstvo v nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách, a to napriek skutočnosti, že oficiálne výsledky hlasovania budú známe až približne o tri týždne. Uviedla to agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Úradujúca premiérka Jinglak Šinavatrová sa v priamom televíznom prenose poďakovala voličom za to, že sa aktívne podieľali na hlasovaní a "bránili svoje právo na demokratické voľby", čím ukázali ukazuje celému svetu, že "občania Thajska chcú žiť v krajine s demokratickým systémom".

Líder opozičných protestov a generálny tajomník opozičného Ľudového výboru pre demokratické reformy Suthep Thaugsuban, ktorého stúpenci sa v nedeľu pokúsili narušiť voľby v čo najväčšom počte volebných obvodov, im z tribúny poďakoval za ich úsilie. Vyhlásil, že zvíťazila opozícia, ktorej sa podarilo zabrániť dosiahnutiu minimálne požadovaného kvóra v parlamente potrebného na otvorenie novej legislatívnej periódy a zvolenie vlády. 

V 28 volebných obvodoch sa voľby nekonali z dôvodu nedostatku kandidátov, ktorí sa kvôli blokáde opozície v decembri minulého roka nemohli zaregistrovať. Podľa thajskej ústavy môže nový parlament začať pracovať len vtedy, ak najmenej 475 z 500 kresiel obsadia novozvolení poslanci. Zatiaľ to vyzerá tak, že v nedeľu bolo zvolených iba 472 takýchto poslancov.

Predstavitelia opozície v nedeľu večer oznámili, že sa sťahujú z dvoch zo siedmich hlavných križovatiek v Bangkoku a presúvajú sa do parku v obchodnej štvrti. Podľa nich má toto opatrenie zaistiť bezpečnosť demonštrantov, ale podľa niektorých analytikov opozícia v týchto dňoch trpí nedostatkom protestujúcich a chce sa konsolidovať pre prípad, že by sa polícia pokúsila zvyšné blokády zlikvidovať.

Abhisit Vedždžadžíva, bývalý thajský premiér a líder opozičnej Demokratickej strany, povedal, že opozícia "začína hľadať dôkazy o nezákonnosti volieb". Chce podať žalobu na súd na rozpustenie vládnucej strany Za Thajsko a dosiahnuť päťročný zákaz politickej činnosti pre jej vodcov a aktivistov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies